Aleksei Leonov: Neuvostoliiton toivo kamppailussa Yhdysvaltoja vastaan
Neuvostoliitto halusi voittaa Yhdysvallat avaruuskilvassa, mutta aika oli kortilla. Niinpä kosmonautti Aleksei Leonov lähti avaruuteen testaamattomalla avaruuspuvulla ja aluksella, jonka kulkuluukku oli liian pieni ja autopilotti rikki.

Aleksei Leonov juuri ennen lentoa. Hänen avaruuspukuaan ei ollut testattu avaruudessa.
Neuvostoliitto ponnisteli voittaakseen kilpailun avaruudesta
Pimeys oli laskeutunut Neuvostoliiton avaruuskeskusta Baikonuria ympäröiville tasangoille Kazakstanissa. Kosmonautit Aleksei Leonov ja Pavel Beljajev olivat jo asettuneet levolle, kun heidän huoneensa ovi yhtäkkiä avautui ja sisään marssi Neuvostoliiton avaruusohjelman johtaja. Hän vaikutti väsyneeltä ja kireältä.
”Kaikki miehittämättömän avaruuslennon tiedot ovat kadonneet”, hän ilmoitti lakonisesti.
Miehittämätön Voshod-avaruuskapseli oli räjähtänyt avaruudessa. Leonovin ja Beljajevin oli määrä lentää avaruuteen samanlaisella kapselilla kolmen viikon kuluttua, ja miehittämättömän lennon tarkoituksena oli ollut testata laitteita ja järjestelmiä. Nyt neuvostoliittolaisilla oli jäljellä enää yksi ainoa avaruuskapseli.
”Jos teemme uuden miehittämättömän koelennon, sinun avaruuskävelysi siirtyy vuodella eteenpäin, Aleksei”, johtaja selitti. Hän korosti, että päätös oli kosmonauttien mutta lisäsi, että amerikkalaiset olisivat pian valmiita toteuttamaan avaruuskävelyn.
Oli vuosi 1965, ja Neuvostoliitto oli saavuttanut suurvaltojen välisessä avaruuskilvassa voiton toisensa jälkeen: se oli lähettänyt ensimmäisenä avaruuteen maata kiertävän satelliitin (Sputnik 1 1957), elävän olennon (Laika-koira 1957), ihmisen (Juri Gagarin 1961) ja naiskosmonautin (Valentina Tereškova 1963).
Hinta oli kuitenkin ollut korkea niin kaluston kuin ihmishenkienkin osalta. Neuvostoliitto käytti kantoraketteina mannertenvälisiä ohjuksia, jotka oli suunniteltu kuljettamaan ydinkärki Yhdysvaltoihin. Ne olivat jättimäisiä, ja ne kuluttivat valtavasti polttoainetta. Vuonna 1960 yksi kantoraketti oli räjähtänyt laukaisualustalla ja noin kaksisataa ihmistä oli kuollut tulipalossa. Neuvostoliiton kommunistinen johto oli kuitenkin salannut katastrofin.
Leonov ja Beljajev pohtivat tilannetta. He olivat selvillä riskeistä. Heidän ystävänsä Juri Gagarinkin oli ollut vähällä palaa kuoliaaksi, ja viimeisestä seitsemästä miehittämättömästä lennosta vain kaksi oli onnistunut. Kaksikko ei kuitenkaan halunnut hävitä Yhdysvalloille:
”Olemme valmiita!” he vakuuttivat.
LUE MYÖS: Avaruuskilvan aikajana: Taistelu matkasta Kuuhun