Teoria polynesialaisten alkuperästä
Thor Heyerdahl uskoi, että Etelä-Amerikan alkuasukkaat olivat ylittäneet Tyynenmeren alkeellisilla lautoilla ja asettuneet asumaan Polynesiaan. Hän halusi todistaa teoriansa oikeaksi Kon-Tikin avulla.

Jokaisella Kon-Tikin miehistön kuudesta jäsenestä oli lautalla omat tehtävänsä.
Kysymys Polynesian asukkaiden alkuperästä askarrutti pitkään tiedepiirejä. Thor Heyerdahl kiinnostui aiheesta 1940-luvulla, jolloin useimmat tutkijat uskoivat polynesialaisten olevan alkujaan lähtöisin Aasiasta.
Heyerdahl oli toista mieltä: hän uskoi, että polynesialaisten esi-isät olivat purjehtineet saarille voimakkaiden pasaatituulten kuljettamina idästä, tarkemmin sanottuna Perusta. Heyerdahlin teoria perustui siihen, että muutamilta Tyynen valtameren saarilta oli löydetty ihmistä esittäviä kivipatsaita, porraspyramideja sekä suuria porttirakennelmia ja muureja, jollaisia oli myös Perussa. Heyerdahlin teorian puolesta puhui myös monien polynesialaisten vaalea ihonväri. Kun muuan polynesialainen sitten kertoi Heyerdahlille tarun muinaisesta perulaisesta päälliköstä Kon-Tikistä, jonka väitettiin kansoineen paenneen vihollista meren taakse, Heyerdahl sai lisäpontta teorialleen.
Useimmat muut tutkijat vastustivat kuitenkin Heyerdahlin teoriaa väittäen, etteivät alkuasukkaiden alkeelliset lautat olisi kestäneet purjehdusta Tyynenmeren yli. Tämän väitteen Heyerdahl halusi Kon-Tikin avulla kumota.
Sittemmin dna-tutkimukset ovat osoittaneet Heyerdahlin teorian vääräksi ja todistaneet polynesialaisten todella olevan lähtöisin Aasiasta.