ESO/J. Colosimo & The Mariner's Museum Collection
Fernão de Magalhães

Tähtitieteilijät: Magalhãesin nimi pitäisi poistaa tähtikartoista

Löytöretkeilijä Fernão de Magalhães antoi nimensä kahdelle kääpiögalaksille, mutta useiden tähtitieteilijöiden mukaan sillä kunnioitetaan väkivaltaista ja kolonialistista perintöä. He haluavat, että kaikki miehen mukaan nimetyt taivaankappaleet nimetään uudelleen.

Portugalilainen tutkimusmatkailija Fernão de Magalhães on ollut vuosisatoja harvinaisen etuoikeutettu. Hänen mukaansa kun on nimetty kaksi galaksia.

Kääpiögalaksit Suuri ja Pieni Magellanin pilvi liikkuvat Linnunradan ympärillä ja välkkyvät silmiinpistävästi Maan eteläisen pallonpuoliskon yllä.

Nyt joukko tähtitieteilijöitä haluaisi kuitenkin nimetä galaksit uudelleen. He väittävät, että Magalhães oli murhaaja, joka orjuutti alkuperäiskansoja ja tuhosi heidän kotejaan vuosien 1519–1522 retkikuntansa kiertäessä ensimmäisenä maapallon ympäri. Tutkijoiden mielestä portugalilaisen nimeä ei pitäisi enää kunnioittaa galakseihin yhdistämällä.

"Magalhães syyllistyi hirvittäviin tekoihin. Nykyisten Guamin ja Filippiinien alueilla hän ja hänen miehensä polttivat kyliä ja tappoivat niiden asukkaita", sanoi tähtitieteilijä Mia de los Reyes Massachusettsin Amherst Collegesta .

Magalhães menehtyi Filippiineillä

Magalhãesin kuuluisa retkikunta oli espanjalainen, ja sen tavoitteena oli löytää reitti Tyynen valtameren yli Molukeille eli nykyisessä Indonesiassa sijaitsevalle saaristolle, josta toimitettiin Eurooppaan harvinaisia mausteita. Retkikunta oli menestys, ja purjehduksesta tuli ensimmäinen maailmanympärysmatka. Magalhães ei kuitenkaan päässyt sitä näkemään, koska hän sai surmansa nykyisten Filippiinien alueella.

Magalhães ajautui Filippiinien saarilla useisiin yhteenottoihin paikallisten heimojen kanssa. Joko siksi, että eurooppalaiset merimiehet kokivat tulleensa ryöstetyiksi tai siksi, että he joutuivat osaksi paikallisia valtataisteluita. Magalhãesin kuolemaan johtanut Mactanin taistelu vuonna 1521 sai alkunsa, kun Lapulapu-heimon kuningas kieltäytyi kääntymästä kristinuskoon ja Cebun kuningas – Lapulapun tärkein kilpailija – kehotti Magalhãesiä hyökkäämään hänen kimppuunsa.

Retkikuntaa koeteltiin yleisesti ottaen uskomattoman ankarasti. Alkuperäisestä 270 hengen miehistöstä vain 18 selvisi perille asti – osittain siksi, että monet heistä saivat surmansa juuri Filippiinien saarilla.

Magalhãesin monumentti

Magalhãesille on pystytetty useita patsaita ja muistomerkkejä eri puolilla maailmaa. Tämän Filippiineillä olevan muistomerkin väitetään seisovan täsmälleen sillä paikalla, jossa portugalilainen kuoli.

© Ipepot

Portugalilainen halutaan pois taivaalta

APS Physics -lehdessä julkaistussa artikkelissa tähtitieteilijä Mia de los Reyes kehotti Kansainvälistä tähtitieteellistä unionia nimeämään Magellanin pilvet uudelleen. Unioni vastaa tähtitieteellisten kohteiden nimeämisestä.

"Minä ja monet muut tähtitieteilijät uskomme, että tähtitieteellisiä kohteita ja laitoksia ei pitäisi nimetä Magalhãesin tai kenenkään muun mukaan, jolla on väkivaltainen ja kolonialistinen tausta."

Magalhãesin teot eivät ole yksin syy siihen, että hänen nimensä pitäisi poistaa taivaalta, sanoi New Yorkin yliopiston professori David Hogg.

"Pääongelma on se, ettei hän havainnut galakseja", hän kertoi verkkosivustolle Space.com.

Magalhães matkusti yhdessä tiedemies Antonio Pigafettan kanssa, joka itse asiassa tutki näitä kahta galaksia retkikunnan purjehduksella.

Magellanin pilvet

Tutkijat uskovat Chilestä ja muualta löytyneiden petroglyfien perusteella, että Magellanin pilviä on tarkkailtu jo vuosituhansien ajan.

© Ryan Trainor

Tähtitieteilijät väittävät myös, että nämä kaksi galaksia ovat aina olleet niin hyvin näkyvissä, että eteläisen pallonpuoliskon alkuperäiskansoilla oli niille omat nimensä.

"Kun pidämme kiinni Magellanin kaltaisten ihmisten nimistä, vaikka he ovat eläessään ja perinnöllään vahingoittaneet muita, vieraannutamme yhteisöt, jotka ovat kärsineet", Reyes sanoi The Guardianille (https://www.theguardian.com/science/2023/nov/12/violent-colonialist-magellan-is-unfit-to-keep-his-place-in-the-night-sky-say-astronomers?CMP=share_btn_link {"target":"_blank"}).

Magalhãesin nimeä käytetään kaikkialla

Tähtitieteilijöiden vaatimuksia on tarkasteltava siinä valossa, että nykyään loukkaavina pidettyjä historiallisia nimiä pyritään yhä useammin muuttamaan.

Magalhãesin tapauksessa nimikysymys on kuitenkin varsin monisyinen. Kaksi 6,5-metristä Magellan-teleskooppia ja tuleva Giant Magellan Telescope on nimetty tutkimusmatkailijan mukaan Chilessä. Mia de los Reyesin mukaan myös ne pitäisi nimetä uudelleen.

Kartoissa on myös Magellaninsalmi, joka yhdistää Atlantin ja Tyynenmeren ja jonka läpi Magalhães miehistöineen purjehti ensimmäisinä eurooppalaisina. Tähtitieteilijät eivät kuitenkaan ole vielä vaatineet kyseisen nimen muuttamista.

Magalhães kuuluisa kollega, tutkimusmatkailija [Kristoffer Kolumbus] (https://historianet.fi/tutkimus/tutkimusmatkat/kristoffer-kolumbus-arvoituksellinen-tutkimusmatkailija {"target":"_blank”}), oli myös suoraan vastuussa tuhansien alkuasukkaiden kuolemasta tutkimusmatkoillaan. Kuolleita kertyi paljon enemmän kuin mistä Magalhãesiä voidaan syyttää. Epäsuorasti hänellä arvioidaan olevan jopa useita miljoonia ihmishenkiä omallatunnollaan. Silti Kolumbuksen mukaan on nimetty kokonainen maa, useita maakuntia sekä kaupunkeja eri puolilla maailmaa.

Tähtitieteilijät ovat esittäneet, että tähtien ja lajien nimeämisessä pitäisi ylipäätään olla harkitsevampi. Monet ovat myös sitä mieltä, ettei esimerkiksi taivaankappaleita pitäisi enää nimetä sellaisten henkilöiden mukaan, jotka voivat osoittautua ongelmallisiksi. He viittaavat esimerkiksi Nasan Mars-mönkijöihin Curiosity, Perseverance ja Spirit, jotka kunnioittavat ihanteita ihmisten sijaan.

Magellanin pilville on ehdotettu vaihtoehtoiseksi nimeksi Maitopilviä.