Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Shackletonin legendaarinen alus löytyi

Napatutkija Ernest Shackletonin yli sata vuotta meren pohjassa ollut laiva yllätti tutkijat täydellisesti.

Napatutkija Ernest Shackletonin (1874–1922) laiva Endurance juuttui vuonna 1915 jäihin ja upposi lähellä Etelämannerta. Miehistö onnistui kuin ihmeen kaupalla pelastautumaan jäälautoille ja pääsemään turvaan.

Tutkijat uskoivat pitkään, että jää oli murskannut Endurancen, mutta niin sanottu Endurance22-etsintähanke on löytänyt hylyn erinomaisessa kunnossa. Etsijöiden kauko-ohjatut sukellusveneet ottivat 3 000 metrin syvyydessä Weddelinmerestä valokuvia laivan perästä, jossa näkyy selvästi nimi Endurance.

Nimi on edelleen selvästi näkyvissä aluksen perässä.

© Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

”Olemme onnistuneet maailman haastavimmassa hylyn etsinnässä jatkuvasti muuttuvassa ahtojäässä, lumimyrskyissä ja yli 18 asteen pakkasessa. Olemme tehneet, mitä monet pitivät mahdottomana”, tutkimusryhmää johtanut John Shears riemuitsee.

Hylky näyttää hyvin säilyneeltä

Antarktiksen sopimus suojelee hylkyä, eikä Endurance-22 siksi aio yrittää sen nostamista. Shackletonin kuuluisasta laivasta voi vain ottaa valokuvia ja videoita opetus- ja tutkimuskäyttöön.

Endurance upposi Weddellinmereksi kutsutulla lahdella ja on nyt syvällä merenpohjassa Etelämantereen lähellä.

© HISTORIA

Hylky ei ole myöskään välittömässä vaarassa hävitä tai tuhoutua, vakuuttelee tutkimuksen johtaja Mensun Bound.

”Tämä on ehdottomasti hienoin puulaivan hylky, jonka olen koskaan nähnyt. Hylky on pystyssä, uljas, koskematon ja loistavassa kunnossa”, Bound toteaa.