Moesgaard Musem/Public Domain
Stenalder-spænde over jordklode

Rautakauden korppi kiitää nyt avaruudessa

Pieni koru Tanskan rautakaudelta on saanut uuden tehtävän kansainvälisellä avaruusasemalla.

Huginn-tehtävä.

Sellaisen nimen Euroopan avaruusjärjestö ESA antoi operaatiolle, jonka osana tanskalainen astronautti Andreas Mogensen lähettiin äskettäin kuudeksi kuukaudeksi kansainväliselle avaruusasemalle.

Andreas Mogensen itse ehdotti nimeä:

"Astronautit ovat tutkimusmatkailijoita, jotka matkustavat avaruuteen kerätäkseen tietoa ja lisätäkseen ymmärrystämme maailmastamme. Kuten Hugin, joka lähetettiin joka päivä lentämään maapallon ympäri hankkimaan tietoa Odinille", astronautti selitti viitaten toiseen norjalaisen jumalan kahdesta korpista Huginista ja Muninista.

Mogensen otti itse asiassa matkalle mukaan oman pikku Hugininsa – korun, joka on korpin muotoinen solki.

Solkikoru on lainattu Århusissa sijaitsevasta Moesgaardin museosta, ja se on alkujaan peräisin noin vuodelta 600 jaa.

Historiallisia esineitä on perinteisesti viety avaruuteen

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Andreas Mogensen on avaruudessa, eikä myöskään ensimmäinen kerta, kun hän on vienyt sinne mukanaan Moesgaardin museon esineen.

Tanskalainen astronautti vietti kahdeksan päivää avaruudessa vuonna 2015, ja hän otti silloin mukaansa viikinkiaikaisen hiomakiven.

Hiomakivi kaulaketjussa avaruudessa

Hiomakivi vietiin vuonna 2015 kansainväliselle avaruusasemalle (ISS). Alun perin Norjasta kotoisin oleva kivi oli päätynyt Tanskaan, ja se on käynyt siis myös avaruudessa.

© Moesgaard Museum

Nykyään kivi on esillä Moesgaardin museossa.

Moesgaardin viikinkiaikaisen korppisoljen lisäksi Andreas Mogensen sai Kööpenhaminan kansallismuseosta lainaan myös pienen pyöreän kultakorun eli niin sanotun brakteaatin, joka on peräisin 400-500-luvuilta jaa.