Kolumbus saapuu Amerikkaan

Paljonko Amerikassa oli ihmisiä Kolumbuksen tullessa?

Kun Kolumbus saapui Uuteen maailmaan vuonna 1492, siellä eli jo miljoonia ihmisiä. Eurooppalaisten tulo oli kohtalokas Amerikan alkuperäisväestölle.

Kun Kolumbus saapui Uuteen maailmaan vuonna 1492, siellä eli jo miljoonia ihmisiä. Eurooppalaisten tulo oli kohtalokas Amerikan alkuperäisväestölle.

Architect of the Capitol

Kun Kolumbus saapui Amerikkaan vuonna 1492, siellä eli jo miljoonia ihmisiä. Eurooppalaisten tulo osoittautui kohtalokkaaksi alkuperäisväestölle.

”Eurooppalaiset loivat myytin suurista asumattomista viidakoista.”

Näin totesi saksalainen tutkija Heiko Prümers kertoessaan arkeologiryhmän kanssa toukokuussa 2022 löytäneensä kaksi ennen tuntematonta kaupunkia Amazonasin sademetsästä Boliviasta.

Tutkijat kartoittivat aluetta helikopterilla ja lidarin avulla. Tutkimuksissa selvisi, että kaupungit levittäytyivät laajalle ja niissä oli muun muassa pyramideja, teitä sekä kastelukanavia.

Kolumbus saapuu Amerikkaan

Noin 90 prosenttia Uuden maailman ihmisistä tuhoutui eurooppalaisten saavuttua Amerikkaan.

© Architect of the Capitol

Amerikan alkuasukkaita alistettiin ja tapettiin

Kolumbus saapui Amerikkaan vuonna 1492, ja seuraavina vuosisatoina eurooppalaiset valloittajat tuhosivat mantereen alkuperäisiä kulttuureja.

1492: Kolumbus saapuu Amerikkaan

Italialainen löytöretkeilijä Kristoffer Kolumbus etsi meritietä Intiaan, kun hän saapui niin sanottuun Uuteen maailmaan. Hän rantautui 12. lokakuuta 1492 San Salvadorin saareen Bahamalla, ja kaksi viikkoa myöhemmin hän ”löysi” Kuuban.

Kolumbus saapuu Amerikkaan
© Library of Congress

1521: Cortés valloittaa asteekkivaltakunnan

Espanjalainen Hernán Cortés satoine konkistadoreineen liittoutui paikallisten heimojen kanssa ja alkoi valloittaa asteekkien valtakuntaa. Cortés nujersi parissa vuodessa asteekit, jotka noihin aikoihin hallitsivat suurinta valtakuntaa Amerikassa.

Hernan Cortes
© Museo del Prado

1533: Pizarro kukistaa inkat

Konkistadorikenraali Francisco Pizarro hyökkäsi pienemmällä joukolla mahtavaan inkavaltakuntaan. Pizarro otti inkakuningas Atahualpan vangiksi ja vaati tästä valtavat lunnaat mutta surmautti kuitenkin kuninkaan ja otti vallan itselleen.

Pizarro
© USCapitol

1697: Mayojen viimeinen linnake sortuu

Baskilainen konkistadori Martín de Ursúa ja hänen 235 sotilastaan valloittivat mayakansan viimeisen linnakkeen, Nojpetén nykyisessä Guatemalassa. Näin mayojen viimeinen kuningaskunta joutui alistumaan eurooppalaisille.

Mayapyramidi
© HJPD

1890: Tasankointiaanit pakotetaan reservaatteihin

USA:n hallitus ajoi 1800-luvulla intiaanit näiden asuinalueilta, mitä seurasi lukuisia taisteluita. Esimerkiksi vuonna 1890 armeija surmasi noin 300 intiaania Wounded Kneessä. Muutaman vuoden päästä useimmat intiaanit oli pakotettu reservaatteihin.

Intiaanit sodassa
© American Museum of Western Art

Amerikassa oli miljoonia ihmisiä

Nämä kaupungit ovat tutkijoiden mukaan jälleen yksi todiste siitä, että Amerikka ei suinkaan ollut kehittymätön ja asumaton, kun Kolumbus saapui sinne vuonna 1492.

Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikassa eli tuolloin miljoonia ihmisiä, heistä monet suurissa ja jopa eurooppalaisella mittapuulla kehittyneissä kaupungeissa.

Tutkijoiden arviot Uuden maailman väkiluvusta vuonna 1492 vaihtelevat kuitenkin suuresti, kahdeksasta jopa sataan miljoonaan. Erään valistuneen arvauksen mukaan Uudessa maailmassa eli eurooppalaisten saapuessa noin 60 miljoonaa ihmistä.

Eurooppalaiset taudit tappoivat

Joka tapauksessa väkiluku suorastaan romahti 1500-luvulla, kun eurooppalaisia alkoi vyöryä Amerikkaan.

Eurooppalaisten mukana tulivat myös taudit, joille paikallisilla ei ollut vastustuskykyä, ja miljoonia alkuasukkaita kuoli muun muassa koleraan, vesirokkoon, punatautiin ja isorokkoon. Pelkästään Meksikossa väkiluku romahti 50 vuodessa 30 miljoonasta vain kolmeen miljoonaan.