Naislentäjä eli viime ­hetkensä autiolla saarella

Autiolta Tyynenmeren saarelta on löydetty esineitä, jotka saattavat vastata kysymykseen siitä, miten ja missä lentäjä Amelia Earhart kohtasi lopppunsa.

Amelia Earhart oli innokas lentäjä ja ensimmäinen nainen, joka ylitti yksinään Atlantin.

Tutkijat ovat jo yli 70 vuoden ajan yrittäneet ratkaista Amelia Earhartin katoamisen arvoitusta. Nyt tutkijat uskovat löytäneensä todisteita siitä, että maailmanympärilennolla vuonna 1937 kadonneet Earhart ja ­hänen suunnistajansa Fred Noonan kuolivat keskellä Tyyntämerta sijaitsevalla Nikuma­roron autio­saarella. Saarelta on löydetty muun ­muassa veitsi ja lasisen ­kosmetiikkapakkauksen ­sirpale. Tutkijat toivovat onnistuvansa eristämään esineistä Earhartin dna:ta.

”Jos esineistä löytyvä dna vastaa Earhartin dna:ta, voimme todistaa pitävästi, että hän päätti päivänsä Nikuma­rorolla”, toteaa Richard Gillespie historiallisia lentokoneita etsivästä TIGHAR-järjestöstä. Earhart oli lentämässä Tyynen valtameren yli, kun hän ilmoitti radiolla, että polttoaine oli loppumassa ja että hän ­yrit­täisi laskeutua Howland Islan­dille 500 kilometriä Nikuma­rorosta pohjoiseen.

Nyt tutkijat aikovat tutkia tarkoin saaren eteläosan, ­josta löydettiin vuonna 1940 ­valkoihoisen naisen luuranko.

Amelia Earhartin löydät myös historianet.fi-sivuston yläpalkista.