Jose Luis Filpo Cabana

Myytti köyhästä ja murtuneesta Kolumbuksesta on murskattu

Kristoffer Kolumbuksen viimeiset vuodet eivät espanjalaisprofessorin mukaan olleetkaan niin surkeat kuin on luultu.

Useimmat kuuluisan tutkimusmatkailijan Kristoffer Kolumbuksen elämäkerrat päättyvät samalla tavalla: Kolumbus palasi murtuneena miehenä Espanjaan, missä hän kuoli vuonna 1506 köyhänä ja unohdettuna. Hänen hautansa tutkimukset antavat viitteitä toisenlaisesta lopusta.

Kolumbuksen maallisia jäännöksiä on aikojen kuluessa säilytetty ainakin kuudessa paikassa, mutta alun perin hänet haudattiin Espanjaan Valladolidiin. Tarkkaa paikkaa ei ole aiemmmin tiedetty, mutta nyt espanjalaistutkija uskoo löytäneensä hautapaikan.

Kolumbuksen ruumis on nykyään sarkofagissa Sevillan katedraalissa.

© Shutterstock

Haudattiin kuten rikkaat

Valladolidin yliopiston historian professori Marcial Castro analysoi Kolumbuksen Sevillassa olevan arkun materiaaleja selvittääkseen, mistä se oli siirretty.

”Tehtäväni oli tunnistaa Kolumbuksen ensimmäinen hautapaikka arkun kulta-, hopea-, naula-, lyijy- ja tiilijäänteiden perusteella, ja yllätyksekseni onnistuin siinä”, Castro selittää.

Professorin mukaan Kolumbus haudattiin alun perin San Franciscon luostariin Valladolidissa. Paikka on ristiriidassa kertomusten kanssa, joissa Kolumbus kuvataan viime vuosinaan köyhänä ja murtuneena ja aikalaistensa unohtamana.

1500-luvulla San Fransiscon luostariin haudattiin vain Valladolidin eliittiä. Castron mukaan hautapaikka todistaa Kolumbuksen arvostuksesta.