La Bellen hylky löytyi vuonna 1995. Alus oli mukana useilla René-Robert Cavelier de La Sallen tutkimus­matkoilla.

La Belle: Uponnut purjelaiva pannaan pakastimeen

Ranskalainen löytöretkilaiva La Belle, joka upposi 1600-luvulla, jäähdytetään 60 pakkasasteeseen runkolautojen kuivaamiseksi. Tekniikkaa ei ole aiemmin kokeiltu näin suureen alukseen.

maanantai 17. joulukuuta 2012

Vuonna 1995 Texasin edustalta merenpohjasta löytyi ranskalainen purjelaiva La Belle. Alus nostettiin pinnalle ja säilöttiin nesteeseen, jottei se kuivuessaan murentuisi. Nyt hylky halutaan kuivata turval­lisesti, ja keinoksi on keksitty pakastekuivaus. Suunnitteilla on sijoittaa hylky teksasilaisessa sotilastukikohdassa sijaitsevaan 12 metriä pitkään jättiläispakas­timeen. Laite on suurin laa­tuaan

Pohjois-Amerikassa, ja sillä hylky voidaan jäähdyttää 60 pakkasasteeseen. Aikanaan 17 metrin pituisen laivan hylky on suurempi kuin mikään tällä tavoin aiemmin käsitelty löytö, mutta asiantuntijoiden mukaan 300-vuotiaiden runko­lautojen pelastaminen tulee silti halvemmaksi pakastamalla kuin kemikaaleilla.

La Belle olisi saattanut muuttaa Yhdysvaltain historiaa

Alus oli ranskalaisen tutkimusmatkailijan René-Robert Cavelier de La Sallen lippulaiva, jolla hän purjehti asut­tamaan Texasia Ranskan nimissä. Alus kuitenkin joutui myrskyyn ja upposi vuonna 1686. "La Bellen uppoaminen tuhosi La Sallen siirtokuntahaaveet, ja reitti Texasiin jäi auki espanjalaisille", sanoo hanketta johtava Jim Bruseth.

Kun hylyn osat on pakastekuivattu, alus on tarkoitus restauroida näyttelyn vetonaulaksi Bob Bullocks Texas State History Museumiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...