Metropolitan Museum of Art
Nubia

Kuka oli ensimmäinen tutkimusmatkailija?

Noin 4 300 vuotta sitten Egyptin farao lähetti Harkhuf-nimisen virkamiehen tutkimaan naapurivaltio Nubiaa. Harkhuf on ensimmäinen tutkijoiden tuntema tutkimusmatkailija.

Vuonna 1869 brittiläinen Henry Morton Stanley lähti vaaralliselle matkalle Afrikan sisäosiin etsimään lähetyssaarnaaja David Livingstonea, josta ei ollut kuulunut mitään vuosiin.

Stanleyn matkasta on kirjoitettu paljon, ja se onkin yksi historian kuuluisimmista tutkimusmatkoista. Eräs toinen mies teki kuitenkin vastaavan matkan Afrikan sisäosiin yli 4 000 vuotta ennen kuin Stanley astui Afrikan maaperälle.

Hän oli Harkhuf – ensimmäinen tutkimusmatkailija, joka tunnetaan historiallisista kirjallisista lähteistä.

Harkhuf egyptiläinen hautakammio

Harkhufin neljä tutkimusmatkaa tunnetaan hänen hautakammionsa seinäkaiverruksista.

© Ernesto Schiaparelli

Hauta kertoo historiallisista matkoista

Historiantutkijat tuntevat Harkhufin saavutukset hänen Egyptissä lähellä Assuanin kaupunkia sijaitsevan hautakammionsa kirjoituksista. Niissä kerrotaan, että Harkhuf oli hovin virkamies ja Merenra I:n ja Pepi II:n hallituskaudella 2200-luvulla eaa.

Faraot nimittivät Harkhufin Etelä-Egyptin kuvernööriksi. Hänen päätehtävänsä oli luoda kauppasuhteet naapurivaltioon Nubiaan ja samalla valmistella egyptiläisten mahdollista hyökkäystä maahan. Harkhuf teki Nubiaan kaiken kaikkiaan neljä tutkimusmatkaa.

Nubia

Egyptiläiset toivat Nubiasta kotimaahansa eksoottisia tavaroita.

© Metropolitan Museum of Art

Farao halusi nähdä pygmin

Ei tiedetä, miten pitkälle etelään Harkhuf matkoillaan pääsi, mutta kirjoitusten perusteella esimerkiksi hänen ensimmäinen matkansa kesti ainakin seitsemän kuukautta. Mahdollisesti hän matkasi etelään jopa aina nykyisen Sudanin alueille asti.

Harkhuf toi matkoiltaan eksoottisia lahjoja egyptiläisten hämmästeltäväksi. Hautakirjoituksissa on muun muassa kirje farao Pepi II:lta, joka oli innokas näkemään Harkhufin tuoman pygmin:

”Tule suoraan pohjoiseen ja hoviin. Tuo mukanasi tuo kääpiö ilahduttamaan ja piristämään Ylä- ja Ala-Egyptin kuningasta, joka elää ikuisesti. Se kiinnostaa Minun korkea-arvoisuuttani paljon enemmän kuin Siinaista ja Puntista tuodut lahjat.”