Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

James Cook purjehti HMS Endeavourilla ­maailman ympäri vuo­sina 1768–71 ja tutki ensimmäisenä eurooppalaisena muun muassa itäistä Australiaa.

© National Library of Australia
Tutkimus - Tutkimusmatkat

Kapteeni Cookin laiva löytyi

Brittiläiset 1700-luvun asiakirjat osoittavat, että tunnetun löytöretkeilijän alus upotettiin Pohjois-Amerikan rannikolle.

Yhdysvaltalaiset meriarkeologit ovat löytäneet brittiläisistä merenkulku­arkistoista tietoja, joiden perusteella he uskovat pystyvänsä ehkä piankin varmistamaan, missä makaa kapteeni James Cookin alus HMS Endeavour.

Yhdysvaltojen itsenäisyyssodan ­aikana (1775–1783) britit valtasivat Newportin kaupungin.

Ranskalaiset eivät päässeet ampumaetäisyydelle

Kun amerik­kalaisten kanssa liittoutuneiden ranskalaisten laivasto lähestyi kaupunkia vuonna 1778, britit upottivat matalaan veteen 13 ­vanhentunutta alusta ­estääkseen ranskalaisten ­

pääsyn ­satamaan.

Yksi niistä oli ­Endeavour – tai oikeastaan Lord ­Sandwich 2, ­sillä laiva oli välillä nimetty uudestaan.

Viime ­vuonna sukeltajat löysivät ­yhdeksän näistä kolmesta­toista upo­tetusta aluksesta matalasta ­Narra­gansett Bayn lahdesta New­-portin edustalta.

Brittiläisistä arkistoista on nyt selvinnyt, että ­Endeavour oli yksi viidestä aluksesta, jotka upotettiin lähelle ­rannikon tykki­asemaa, jotta ranska­laiset eivät pää­sisi tuhoamaan sitä. Sukeltajat ovat löytäneet alueelta jo neljä hylkyä, ­mutta vielä ei tiedetä varmuudella, onko jokin niistä Endeavour.

3 nopeaa kysymystä

Johtaja, Rhode Island Marine Archaeology Project

  • Kuinka varma aluksen tunnistus on? Tiedämme varmuudella, että Lord Sandwich 2 – entiseltä nimeltä HMS Endeavour – oli yksi viidestä laivasta, jotka upotettiin Newportin edustalle vuonna 1778. Olemme paikallistaneet neljä noista viidestä hylystä, joten on 80 prosentin mahdol­lisuus, että olemme löytäneet Cookin aluksen
  • Mitä teette juuri nyt?

    Brittiläisistä arkistoista saatujen tietojen perusteella tiedämme melko tarkkaan, minne viides alus upotettiin. Sukeltajat tutkivat alueen vuoden 2016 aikana, ja jos hylky löytyy, voimme var­muudella sanoa löytäneemme Endeavourin.

  • Entä mitä tapahtuu seuraavaksi?

    Toivomme voivamme sponsoreiden tuella rakentaa tilat, joissa asiantuntijat pääsevät tutkimaan ­ja konservoimaan hylyistä nostettavia esineitä. ­Silloin saamme lopullisen tiedon siitä, mikä ­noista viidestä hylystä on Endeavour.

Kapteeni Cook teki Endeavourilla vuosina 1768–1771 ensimmäisen legendaarisista maailmanympäripurjehduksistaan ja löysi muun muassa Itä-Australian.

© Getty Images

Laiva vaihtoi nimeä kolmesti

Omistajien ja nimien vaihdokset hankaloittivat Endeavourin löytämistä.

  • 1764: 30 metrin mittainen parkki aloitti uransa Earl of Pembroke -nimisenä rahtilaivana.
  • 1768: Britannian laivasto osti aluksen ja kastoi sen HMS Endeavouriksi
  • 1775: Cookin matkan jälkeen Endeavour myytiin laivanvarustajalle, joka vuokrasi sen vuoden kuluttua Lord Sandwich 2 -nimisenä Britannian laivastolle.

Lue myös:

Kulttuuri

Lady Chatterleyn rakastaja oli liian uskalias briteille

11 minuuttia
Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota