Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Franklinin reitin varrelta löydettyjen ruumiiden luissa olleet jäljet osoittavat, että retkikunnan jäsenet joutuivat syömään tovereitaan.

© Parks Canada, Alamy/Imageselect
Tutkimus - Tutkimusmatkat

Kadonnut tutkimusalus löytyi 168 vuoden jälkeen

Luoteisväylää etsineen Franklinin tutkimusretken laivat olivat pitkään kadoksissa. Nyt molemmat alukset on löydetty.

Kanadalaisen Arctic Research Foundation -järjestön sukeltajat ovat löytäneet historiallisen hylyn merestä Kanadan pohjoisosasta.

24 metrin syvyydessä hieman Kuningas Williamin saaren eteläpuolella lojuva alus on ilmeisesti HMS Terror, joka juuttui noilla seuduilla jäihin vuonna 1845.

Kohtalokas tutkimusmatka

Sukeltajien mukaan hylky on hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Vain sen kolme mastoa ovat katkenneet, ja perän hytin neljästä ikkunaruudusta yksi on rikki.

Alus on kasvillisuuden peitossa, mutta muuten se on täysin koskematon. HMS Terror oli vuonna 1845 mukana John Franklinin kohtalokkaalla yrityksellä löytää Grönlannin ja Pohjois-Amerikan väliltä sula purjehdusreitti, jota pitkin pääsisi oikotietä laivalla Euroopasta Aasiaan.

Retkikunnan laivat juuttuivat jäihin, ja niissä olleet 129 miestä katosivat hylättyään laivan vuonna 1848. Laivoista suurempi, HMS Erebus, löydettiin vuonna 2014 inuittien kertomusten perusteella.

Vinkki tuli paikalliselta

Myös HMS Terrorin löytyminen on paikallisen inuitin ansiota. Hän kertoi huomanneensa seitsemän vuotta sitten meren jäällä metsästäessään, että jään läpi pisti omituinen puunkappale – todennäköisesti osa laivan mastoa.

Sukeltajat pyysivät inuittia näyttämään paikan ja löysivät pian laivanhylyn.

Laivat kääntyivät odottamatta etelään

  1. Franklinin kaksi laivaa lähtivät Diskolahdesta Grönlannista kesällä 1845.
  2. Resolutionsaaren pohjoispuolella laivat kääntyivät.
  3. Hylyt löytyivät 50 kilometrin päästä toisistaan Kuningas Williamin saaren (keltainen) edustalta.

168 vuotta meressä lojuneen hylyn ruori on ällistyttävän hyväkuntoinen. Myös laivan runko on säilynyt hyvin 24 metrin syvyydessä.

© Parks Canada, Alamy/imageselect

3 kysymystä

Marc-André Bernier

HMS Terrorin hylyn etsintöjen johtaja

Mistä tiedätte, että hylky on HMS Terror?

Se, mitä olemme kolmella sukelluksella hylystä nähneet, esimerkiksi aluksen edelleen ehjä kokkapuu sekä kannen valuma-aukkojen sijainti, vastaa historiallisten asiakirjojen kuvauksia HMS Terrorista.

Onko mahdollista, että hylystä löytyy vielä hyvin säilyneitä asiakirjoja ja tavaroita?

Kyllä on. Hylky lepää hienossa hiekassa, eikä siinä ole pahoja hajoamisen merkkejä. Hytit ja muut tilat ovat hyvässä kunnossa, ja niissä saattaa olla asiakirjoja sisältäviä arkkuja.Tiedämme, että inuitit ryöstelivät 1800-luvulla retkikunnan toista alusta HMS Erebusta, mutta Terror on siihen liian syvällä.

Koska tutkimukset jatkuvat?

Lyhyen arktisen kesän vuoksi sukelluskausi kestää vain kuusi viikkoa, mutta toivottavasti pääsemme jatkamaan vuonna 2017.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota