Kadonnut tutkimusalus löytyi 168 vuoden jälkeen

Luoteisväylää etsineen Franklinin tutkimusretken laivat olivat pitkään kadoksissa. Nyt molemmat alukset on löydetty.

Franklinin reitin varrelta löydettyjen ruumiiden luissa olleet jäljet osoittavat, että retkikunnan jäsenet joutuivat syömään tovereitaan.

© Parks Canada, Alamy/Imageselect

Kanadalaisen Arctic Research Foundation -järjestön sukeltajat ovat löytäneet historiallisen hylyn merestä Kanadan pohjoisosasta.

24 metrin syvyydessä hieman Kuningas Williamin saaren eteläpuolella lojuva alus on ilmeisesti HMS Terror, joka juuttui noilla seuduilla jäihin vuonna 1845.

Kohtalokas tutkimusmatka

Sukeltajien mukaan hylky on hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Vain sen kolme mastoa ovat katkenneet, ja perän hytin neljästä ikkunaruudusta yksi on rikki.

Alus on kasvillisuuden peitossa, mutta muuten se on täysin koskematon. HMS Terror oli vuonna 1845 mukana John Franklinin kohtalokkaalla yrityksellä löytää Grönlannin ja Pohjois-Amerikan väliltä sula purjehdusreitti, jota pitkin pääsisi oikotietä laivalla Euroopasta Aasiaan.

Retkikunnan laivat juuttuivat jäihin, ja niissä olleet 129 miestä katosivat hylättyään laivan vuonna 1848. Laivoista suurempi, HMS Erebus, löydettiin vuonna 2014 inuittien kertomusten perusteella.

Vinkki tuli paikalliselta

Myös HMS Terrorin löytyminen on paikallisen inuitin ansiota. Hän kertoi huomanneensa seitsemän vuotta sitten meren jäällä metsästäessään, että jään läpi pisti omituinen puunkappale – todennäköisesti osa laivan mastoa.

Sukeltajat pyysivät inuittia näyttämään paikan ja löysivät pian laivanhylyn.

Laivat kääntyivät odottamatta etelään

  1. Franklinin kaksi laivaa lähtivät Diskolahdesta Grönlannista kesällä 1845.
  2. Resolutionsaaren pohjoispuolella laivat kääntyivät.
  3. Hylyt löytyivät 50 kilometrin päästä toisistaan Kuningas Williamin saaren (keltainen) edustalta.

168 vuotta meressä lojuneen hylyn ruori on ällistyttävän hyväkuntoinen. Myös laivan runko on säilynyt hyvin 24 metrin syvyydessä.

© Parks Canada, Alamy/imageselect

3 kysymystä

Marc-André Bernier

HMS Terrorin hylyn etsintöjen johtaja

Mistä tiedätte, että hylky on HMS Terror?

Se, mitä olemme kolmella sukelluksella hylystä nähneet, esimerkiksi aluksen edelleen ehjä kokkapuu sekä kannen valuma-aukkojen sijainti, vastaa historiallisten asiakirjojen kuvauksia HMS Terrorista.

Onko mahdollista, että hylystä löytyy vielä hyvin säilyneitä asiakirjoja ja tavaroita?

Kyllä on. Hylky lepää hienossa hiekassa, eikä siinä ole pahoja hajoamisen merkkejä. Hytit ja muut tilat ovat hyvässä kunnossa, ja niissä saattaa olla asiakirjoja sisältäviä arkkuja.Tiedämme, että inuitit ryöstelivät 1800-luvulla retkikunnan toista alusta HMS Erebusta, mutta Terror on siihen liian syvällä.

Koska tutkimukset jatkuvat?

Lyhyen arktisen kesän vuoksi sukelluskausi kestää vain kuusi viikkoa, mutta toivottavasti pääsemme jatkamaan vuonna 2017.