Brittiläinen laivastoalus HMS Endeavour lipui elokuussa 1768 ulos Plymouthin satamasta kapteeninaan luutnantti James Cook ja mukanaan 94 hengen miehistö.
Sen päämääränä oli Tahitin saari Tyynessämeressä, missä tutkijoiden oli tarkoitus seurata harvinaista tähtitieteellistä ilmiötä: Venuksen ylikulkua auringon editse. Maasta se näkyisi pienenä auringon kiekon yli kulkevana mustana täplänä.
Britannian kuninkaallisen tiedeseuran järjestämän retken rahoitti kuningas Yrjö III. Britannian laivasto oli antanut James Cookille vielä lisätehtävän: hänen piti etsiä Aasian eteläpuolelta tarunhohtoista ”Terra Australis Incognitaa” eli tuntematonta etelämaata.
”Heillä on mielestään kaikki tarpeellinen elämässään.” James Cook Australian aboriginaaleista
Retkikunta purjehti Endeavourilla Kap Hornin ympäri ja saapui Tahitiin ajoissa tarkkailemaan Venuksen ylikulkua.
Sen jälkeen Cook otti kurssin länteen. 19. huhtikuuta 1770 näkyviin ilmestyi tuntematonta maata. Cook nousi maihin 10 päivää myöhemmin nykyisellä Australian itärannikolla ja julisti sen brittiläiseksi.
Näin James Cook löysi Australian – ainakin useimmat vanhat historiankirjat kertovat näin. Mutta pitääkö tarina todella paikkansa?
PÄÄTELMÄ: Aboriginaalit saapuivat ainakin 50 000 vuotta ennen brittejä
Jotta voisi sanoa jonkun löytäneen maa-alueen, sen pitäisi olla ollut siihen asti ihmiselle tuntematon. On selvää, että monet ihmiset tiesivät Australian olemassaolosta jo paljon ennen James Cookia ja hänen miehistöään.
Vaikka monet ensimmäisistä eurooppalaisista eivät osanneetkaan aavistaakaan Australian todellista laajuutta, he olivat kartoittaneet siitä suuria osia jo ennen Cookin saapumista keväällä 1770.
Ja jo kymmeniä tuhansia vuosia ennen kuin Euroopassa edes haaveiltiin purjehtimisesta vieraille vesille, aboriginaalit olivat jo asettuneet Australiaan.
Australiassa asui siis jo puolesta miljoonasta miljoonaan ihmistä, kun Britannia alkoi lähettää sinne siirtolaisia 1700-luvun lopussa. Jos alueella on niin paljon ihmisiä, sitä ei voi pitää ”tuntemattomana”, joten Cook ei ansaitse kunniaa Australian löytäjänä vaan vain sen itärannikon kartoittajana.