Laivamadot kaluavat James Cookin laivaa

Yksi historian merkittävimmistä laivahylyistä on tuhoutumassa aivan silmiemme edessä, asiantuntija varoittaa.

Vain puoli vuotta sitten australialaiset meriarkeologit ilmoittivat löytäneensä James Cookin kauan etsityn laivan HMS Endeavourin.

Nyt meriarkeologian taivaalle on noussut synkkiä pilviä. On nimittäin käynyt ilmi, että laivamadot uhkaavat tuhota arvokkaan hylyn.

Meribiologi Reuben Shipway huomasi tuhot sukellettuaan hylylle aiemmin tänä vuonna.

Uutinen on huolestuttava.

”Se tarkoittaa sitä, että yksi historian merkittävimmistä laivahylyistä on tuhoutumassa silmiemme edessä”, Shipway totesi Boston Globe -lehdelle.

© shutterstock/Irina Nickolaeva

Aluksen kohtalo on epävarma

Siitä lähtien, kun australialaiset meriarkeologit kertoivat löytäneensä aluksen Newport Harborista Yhdysvalloista, he ja heidän amerikkalaiset kollegansa ovat kiistelleet löydöstä.

Yhdysvaltalaiset odottavat edelleen lopullisia todisteita siitä, että kyseessä on todella HMS Endeavour, jolla maineikas James Cook teki ensimmäisen tutkimusmatkansa.

Kiista ei osoita päättymisen merkkejä, sillä amerikkalaiset asiantuntijat haluavat nähdä ensin raportin, ennen kuin he aloittavat kalliin urakan hylyn suojelemiseksi.

Siksi on aluksen säilyminen on uhattuna. Sen nostaminen on liian kallista, ja toisaalta laivamadoilla on tärkeä rooli sen ekosysteemissä eikä niitä siksi voida vain poistaa.