Ei mikään huijari: Marco Polo KÄVI Kiinassa

Venetsialainen tutkimusmatkailija Marco Polo kävi kiinalaisiin lähteisiin tutustuneen tutkijan mukaan Kiinassa. Polo ei siis syöttänytkään pajunköyttä.

Marco Polo kertoi tavanneensa Kiinan-matkallaan isänsä ja setänsä kanssa muun muassa Kublai-kaanin.

Saksalainen Kiinan-tutkija Hans Ulrich Vogel haluaa palauttaa Marco Polon maineen yhtenä historian merkittävimmistä tutkimusmatkailijoista.

Vogel on perehtynyt kiinalaisiin lähteisiin ja kirjoittanut tutkimuksistaan kirjan. Discovery News -lehdessä hän kertoo tulleensa siihen tulokseen, että Marco Polo puhui kirjoissaan totta.

Monet tutkijat ovat tähän asti uskoneet, että Polo ei koskaan käynyt Kiinassa vaan kirjoitti maasta muun muassa persialaisilta kauppiailta saamiensa tietojen perusteella.

Vogelin mielestä Marco Polon kuvaukset Kiinan suolantuotannosta, rahalaitoksesta, verotusjärjestelmästä ja hallinnonjaosta todistavat hänen oleskelleen maassa.

Näitä asioita ei kuvailla Vogelin mukaan yhtä yksityiskohtaisesti missään eurooppalaisissa, arabialaisissa tai persialaisissa lähteissä. Kiinalaiset lähteet on taas käännetty paljon Polon ajan jälkeen, eikä hän osannut kiinaa.

Vogel on vakuuttunut, että Polo on voinut saada tietonsa vain matkustamalla Kiinassa, kuten hän kirjoittikin.

Todisteita Polon Kiinan-matkasta

  1. Marco Polo kirjoitti ensimmäisenä Kiinan suolantuotannosta. Hänen kuvailemansa menetelmät vastaavat kiinalaislähteiden kuvauksia.

  2. Marco Polo kertoi, että Kiinan setelirahat tehtiin mulperin kaarnasta. Lisäksi hän kuvailee asiantuntevasti setelien kokoa.