Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brittivallan loppu Hongkongissa

Mikä sai britit luopumaan Hongkongista vuonna 1997?

Hongkongista tuli brittiläisen imperiumin kruununsiirtomaa vuonna 1842, kun Britannia voitti niin kutsutun ensimmäisen oopiumisodan Kiinaa vastaan.

Osana rauhansopimusta sotilaallisesti heikko Kiina joutui luovuttamaan Hongkongin saaren Britan­nialle iäksi. Siitä tuli pian brittiläisen imperiumin tärkeä laivasto­tukikohta ja kauppakaupunki.

Toisen oopiumisodan jälkeen vuonna 1860 britit ottivat haltuunsa myös läheisen Kowloonin niemimaan, ja vuonna 1898 Britannia vuokrasi Kiinalta 99 vuodeksi lisää alueita, joita alettiin kutsua nimellä Uudet territoriot.

Kun vuokrasopimus alkoi lähestyä loppuaan, Kiina vaati kaikkia alueita takaisin. Periaatteessa Britannia olisi voinut yhä pitää kiinni Hongkongista ja Kowloonista, joita vuokrasopimus ei koskenut.

Hongkong oli kuitenkin kasvanut esikaupunkien kautta niin tiiviisti kiinni Kiinaan, että rajan veto oli jo mahdotonta: esimerkiksi Hongkongin kansainvälinen lentoasema oli rakennettu Kiinan vesille.

Niin Britannia päätti palauttaa kaikki hallinnoimansa Hongkongin alueet Kiinalle 1. heinäkuuta 1997.

Lue myös:

Tutkimusmatkat

Kolumbus ei kenties ollutkaan syypää kupan tuomiseen Eurooppaan

3 minuuttia
Tutkimusmatkat

Ei mikään huijari: Marco Polo KÄVI Kiinassa

2 minuuttia
Tutkimusmatkat

5 syytä tohtori Livingstonen kuuluisuuteen

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota