Parks Canada
Arkeologit tutkivat HMS Erebusta

Arkeologit pelastavat arktisen retken esineistöä

John Franklin lähti vuonna 1845 etsimään luoteisväylää, ja hänen laivansa löytyivät vasta 170 vuotta myöhemmin. Meriarkeologit ovat nyt päässeet tutkimaan niitä tarkemmin, ja tulokset ovat olleet lupaavia.

Sir John Franklin lähti matkaan Englannista toukokuussa 1845 etsimään luoteisväylää Kanadan pohjoispuolelta. Retkikunnan kaksi laivaa, HMS Erebus ja HMS Terror, kuitenkin katosivat pian arktisille vesille miehistöineen, ja ne löydettiin vasta vuosina 2014 ja 2016. Parks Canada -viraston meriarkeologit ovat siitä lähtien tutkineet laivoja ja nostaneet niistä esineitä.

COVID-19-pandemian alettua arkeologit eivät kuitenkaan voineet jatkaa normaalisti työtään hylyillä vuosina 2020 ja 2021. Parks Canada kuitenkin ilmoitti hiljattain, että viime vuonna sukeltajat onnistuivat nostamaan HMS Erebusilta kaikkiaan 275 esinettä.

Löytöihin kuuluu muun muassa laivan 128 hengen miehistön jäsenille kuuluneita tavaroita, kuten silmälasien linssejä, lautasia, työkaluja ja luutnantin epoletit.

Video: Katso arkeologeja työssään – ja heidän löytämiään esineitä

Video

Lisää tietoa ilmastomuutoksesta

HMS Erebus ja HMS Terror sijaitsevat yhdellä planeettamme ainutlaatuisimmista ja herkimmistä merialueista ja ne kuuluvat maailman parhaiten säilyneiden puulaivahylkyjen joukkoon”, kuvaili Kanadan ympäristö- ja ilmastonmuutosministeri Steven Guilbeault.

”Tämä tärkeä arkeologinen työ löytöpaikalla lisää jatkuvasti ymmärrystämme siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa alueella, ja auttaa meitä säilyttämään ja suojelemaan korvaamatonta luonnon- ja kulttuuriperintöä”, ministeri lisäsi.