Dennis4trigger
Endeavour laiva vesillä

Arkeologit kiistelevät kapteeni Cookin laivasta

Onko James Cookin kuuluisa laiva löydetty vai ei? Yhdysvaltalaiset arkeologit syyttävät australialaiskollegoitaan epäammattimaisuudesta.

Australialaiset ja yhdysvaltalaiset arkeologit ovat tukkanuottasilla. Australialaisten mukaan brittiläisen löytöretkeilijän James Cookin laiva Endeavour on löydetty, mutta yhdysvaltalaiset ovat eri mieltä.

Kuuluisa alus, jolla Cook purjehti Tyynellemerelle vuosina 1768–1771, upposi lähellä Newportin satamaa Yhdysvalloissa vuonna 1778. Tarkasta uppoamispaikasta kiistellään.

Amerikkalais- ja australialaistutkijat ovat tehneet 22 vuotta yhteistyötä tunnistaakseen aluksen alueen lukuisten hylkyjen joukosta.

Yhteistyö sai säröjä, kun australialaistutkijat ilmoittivat omin päin hiljattain, että Endeavour on löytynyt.

USA kartta punainen merkintä

Britit upottivat Endeavourin vuonna 1778 amerikkalaisen vallankumouksen aikana tukkiakseen pääsyn Newportin satamaan.

© HISTORIE

Todisteita puuttuu

Australian National Maritime Museum eli merenkulkumuseo kertoi, että tutkittu hylky, esimerkiksi kölin kiinnitys, vastaa Endeavourin säilyneitä rakennuspiirustuksia.

Tohtori Kathy Abbass yhdysvaltalaisesta Rhode Island Marine Archaeology Projectista (RIMAP) vastasi nopeasti, etteivät australialaisten todisteet ole riittävät:

”Kun tutkimus on valmis, RIMAP julkaisee siitä virallisen, asiantuntevan raportin.”

Hän päätti oman lehdistötiedotteensa piikittelemällä aiempia yhteistyökumppaneitaan:

”[RIMAPin] päätelmät tulevat perustumaan oikeaan tieteelliseen tutkimukseen eivätkä australialaisten tunteisiin ja politiikkaan.”