”Against the Ice” -elokuva viittaa kintaalla faktoille

Netflix-elokuva ”Against the Ice” kuvaa tanskalaisten naparetkeilijöiden Ejnar Mikkelsenin ja Iver Iversenin selviytymistaistelua Grönlannin jäätiköllä 1900-luvun alussa. Valitettavasti elokuva ei tee oikeutta tositapahtumille.

Nicolaj Coster-Waldau esittää pääosaa Netflix-elokuvassa Against the Ice.

© Netflix

Against the Ice -elokuva perustuu tanskalaisen Ejnar Mikkelsenin vuonna 1955 ilmestyneeseen kirjaan Farlig tomandsfærd (Two Against the Ice).

Hän oli loukussa Grönlannin jäätiköllä toverinsa Iver Iversenin kanssa vuosina 1910–1912. Kaksikon ainoa suoja kylmyyttä vastaan oli laivan hylkytavaroista rakennettu puuhökkeli.

Silloin kun miehet eivät syöneet koiriaan selviytyäkseen tai poteneet rajua ruokamyrkytystä, he taistelivat nälkäisiä jääkarhuja vastaan ja yrittivät pysyä järjissään autioiden jäälakeuksien keskellä.

Mikkelsenin Grönlannin-kuvaus on selviytymiskirjallisuuden klassikko. Valitettavasti Against the Ice -elokuva häviää vertailussa kirjalle.

Napatutkijat Ejnar Mikkelsen ja Iver Iversen johtivat vuonna 1909 retkikuntaa Koillis-Grönlantiin. Heidän tavoitteenaan oli löytää naparetkeilijä Ludvig Mylius-Erichsenin johtaman niin sanotun Danmark-retkikunnan jäseniä.

Mylius-Erichsenin retkikunta oli kadonnut edellisenä vuonna jäljettömiin ollessaan kartoittamassa Grönlannin pohjoisosia.

Nyt Mikkelsenin ja kumppaneiden piti löytää vastaus kysymykseen, joka oli saanut kadonneen retkikunnan uhmaamaan jäätikön vaaroja: koostuiko Grönlanti yhdestä vai kahdesta saaresta?

Video

Jos Pearynsalmen pohjoispuolella sijaitseva alue Itä-Grönlannissa osoittautuisi erilliseksi saareksi, Tanskan hallitus pelkäsi Yhdysvaltojen vaativan sitä itselleen.

Mikkelsen ja Iversen sinnittelivät hatarassa mökissä kaksi ja puoli vuotta, mutta he löysivät Mylius-Erichsenin kartan, joka todisti Grönlannin olevan yksi ainoa saari. Ikävä kyllä poliittinen kädenvääntö Grönlannista mainitaan elokuvassa vain ohimennen.

Paremmat perustelut sille, miten tärkeää napatutkijoiden työ oli Tanskan ja Grönlannin tulevaisuudelle, olisi tehnyt elokuvasta paljon dramaattisemman railojen, tautien ja nälkäisten jääkarhujen uhatessa napatutkijakaksikon henkeä.

© Netflix

Elokuva: Äreä keski-ikäinen napatutkija

Ejnar Mikkelseniä esittää elokuvassa 52-vuotias tanskalainen Nikolaj Coster-Waldau. Elokuvan Mikkelsen on jörö keski-ikäinen mies, joka ei näytä tunteitaan.

© U.S. Geological Survey

Todellisuus: Mikkelsen oli nuori ja seurallinen

Todellisuudessa Ejnar Mikkelsen oli 28-vuotias, ja päiväkirjansa perusteella hän oli paljon ulospäinsuuntautuneempi kuin elokuva antaa ymmärtää.

Ejnar Mikkelsenin päiväkirjassaan kuvaama selviytymistaistelu lautahökkelissä on sekä kihelmöivän jännittävää että koskettavaa luettavaa. Siksi on vaikea ymmärtää, miksi Against the Ice eroaa niin paljon Mikkelsenin kuvauksesta.

Elokuva vääristelee todellisuutta

Tarinan suuret linjat on säilytetty sellaisenaan, mutta monet pienet yksityiskohdat selviytymistaistelusta jäätiköllä on kirjoitettu elokuvassa uusiksi.

Yhdessä elokuvan dramaattisimmista kohtauksista Iver Iversen menettää koiravaljakkonsa hallinnan, jolloin koirat ja varusteet putoavat syvään railoon. Kohtauksen tarkoituksena on selvästikin kuvata Iverseniä kokemattomana tunarina, jonka virhe oli vähällä johtaa parivaljakon kuolemaan.

Todellisuus oli kuitenkin aivan toinen. Mikkelsen kirjoittaa päiväkirjassaan, että kelkan hallinnan menetti hän – ei Iversen.

© Netflix

Elokuva: Mikkelsen löytää ruumiin

Elokuvan alussa Mikkelsen löytää kadonneeseen Danmark-retkikuntaan kuuluneen valjakkokuski Jørgen Brønlundin ruumiin, jolla on mukanaan kartta retkikunnan reitistä Itä-Grönlannissa.

© Det Kongelige Bibliotek

Todellisuus: Ruumiin löysi toinen napatutkija

Todellisuudessa Brønlundin ruumiin löysi kartografi Johan Peter Koch. Koch oli yksi harvoista Danmark-retkikunnan hengissä selvinneistä jäsenistä, ja hän löysi ruumiin jo vuotta ennen Mikkelsenin tuloa.

Toisessa esimerkissä Iversen ehdottaa ennen jäätikölle lähtöä, että miehet jättäisivät tukikohtanaan käyttämään mökkiin viestin mahdollisille pelastajille.

Mikkelsen tyrmää ehdotuksen sillä perusteella, että merijää on vielä niin paksua, ettei yksikään laiva voi vielä päästä sen läpi maihin.

Kun he muutaman päivän kuluttua palaavat mökille, pelastuspartio on käynyt mökillä ja jatkanut matkaansa.

Mikkelsen ei mainitse tapausta päiväkirjassaan, mutta toisaalta Against the Ice jättää pois useita jännittäviä päiväkirjan kohtia.

Miksi katsojille ei esimerkiksi näytetä, miten Mikkelsen sairastui vakavasti keripukkiin keskellä jäätikköä tai miten kaksikko yritti parantaa lumisokeutta kaatamalla silmiinsä kokaiinitippoja – pian sen jälkeen, kun he olivat tappaneet puolisokeina myskihärän?

© Netflix

Elokuva: Jääkarhun hyökkäys

Yhdessä elokuvan jännittävimmistä kohtauksista Mikkelsenin kimppuun hyökkää valtava jääkarhu. Karhu on jo vähällä raadella Mikkelsenin, kun Iversen ampuu sitä ja haavoittunut peto luikkii tiehensä.

© GEUS

Todellisuus: Jääkarhut tunkeutuivat mökkiin

Jääkarhu ei hyökännyt jäällä Mikkelsenin kimppuun. Sen sijaan jääkarhut kävivät useita kertoja parivaljakon mökillä.

Mikkelsenin ja Iversen löydettiin mökistään kahden ja puolen vuoden jälkeen, jolloin useimmat ihmiset olivat luopuneet toivosta löytää heidät elossa.

Ejnar Mikkelsenin lapsenlapsi Naja Mikkelsen on myös napatutkija, ja hän on kuvaillut kuuluisaa isoisäänsä näin:

”Mitä ikinä hän tekikin, hän selvisi aina hengissä.”

HISTORIAN TUOMIO: 2/6 TÄHTEÄ