8 tarunhohtoista valtakuntaa

Legendaariset El Dorado, Atlantis ja Mu ovat kiehtoneet monia seikkailijoita. Kukaan ei kuitenkaan ole onnistunut niitä saavuttamaan, vaan seikkailut ovat päättyneet huonosti.

Vuonna 1856 Kolumbiasta löydettiin Guavitajärven rannnalla asuneen muiscakansan päällikön vihkiäisiä esittävä kultaesine. Kultainen lautta ja löytöön kuuluneet muut esineet ovat esillä Bogotássa kultamuseossa. Arvellaan, että El Dorado -myytti olisi saanut alkunsa muiscakansan johtajan tavasta peittää itsensä kultapölyyn.

Erilaiset kertomukset kaukaisista maista, valtavista aarteista, uskomattomista rakennuksista, kauniista maisemista ja viisaista tai sotaisista asukkaista ovat eläneet monien kansojen keskuudessa.

Tarinat ovat ajoittain olleet niin uskottavia, että niissä kuvattujen paikkojen etsimiseksi on varustettu retkikuntia – usein tuhoisin seurauksin.

Tässä kurkistus kahdeksaan tarunhohtoiseen valtakuntaan.

1. Atlantis

Kreikkalaisen filosofin Platonin mukaan Atlantis sijaitsi Gibraltarinsalmen suulla Atlantilla ja upposi mereen noin 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Kertomukset Atlantiksesta kukoistivat myös natsi-Saksassa monin tavoin. Atlantista etsimään lähetettiin retkikunta, ja legendan osia käytettiin rotuteoriassa.

2. Cibola ja Quivira

1500-luvulla nykyisen Meksikon alueella alkoi liikkua huhuja pohjoisessa sijaitsevista kultaisista kaupungeista. Tarinan mukaan kaupungit olivat erittäin varakkaita ja niiden asukkaat viisaita. Espanjalainen Francisco Coronado yritti etsiä kultaisia kaupunkeja, mutta löysi vain tiipiikyliä ja taloja, jotka oli rakennettu auringossa kuivatetuista tiilistä.

3. El Dorado

Kaupunki, valtakunta tai ehkä kokonainen imperiumi. Syvällä Amazonin sademetsässä sijaitsevasta El Doradosta on monenlaisia tarinoita.

Lukuisat retkikunnat ovat yrittäneet löytää El Doradoa. Epäonnistuneiden joukossa ovat muun muassa konkistadorit Francisco Orellana ja Gonzalo Pizarro, joiden etsintäretki toteutui vuonna 1541. Retki päättyi katastrofiin. Orellana oli kuitenkin ensimmäinen eurooppalainen, joka purjehti Amazonilla.

4. Hyperborea

Kreikkalaisen mytologian mukaan kaukana pohjoisessa oli maa nimeltä Hyperborea, jossa aurinko paistoi vuorokauden ympäri. 1600- ja 1700-luvulla kertomus innoitti Pohjois-Euroopan ja Pohjois-Amerikan kansoja pitämään itseään hyperboreaaneina.

Käsitykseen kuului myös se, että pohjoisten kansojen kulttuuri oli kehittyneempi kuin eteläisemmillä seuduilla asuvien ihmisten.

5. Lemuria

Eläintieteilijä Philip Sclater esitti 1800-luvulla teorian siitä, että Intian valtameressä on ollut suuri manner. Teorian piti selittää samankaltaisuudet Intian ja Madagaskarin eläinmaailmassa. Sclater nimesi unohdetun mantereen Lemuriaksi.

Kun teoria mannerliikunnoista vakiintui, kävi ilmi, että Intian ja Madagaskarin eläinmaailma voidaan selittää ilman Lemurian olemassaoloa. Lemuria esiintyy yhä joidenkin ryhmittymien uskomuksissa.

6. Mu

Ranskalainen kirjailija Augustus Le Plongeon esitti 1800-luvulla, että Atlantin valtameressä on ollut suuri manner, Mu.

Britti James Churchward sijoitti mantereen myöhemmin Tyynellemerelle. Hänen mukaansa Mu-mantereen avulla voitiin selittää Aasian eri kielten ja kulttuurien kehitys.

1930-luvulla nykyisen Turkin valtion perustaja Kemal Atatürk esitti, että turkkilaiset olivat alkujaan lähtöisin Musta.

7. Johanneksen valtakunta

1100-luvulta alkaen Euroopassa kerrottiin tarinoita idässä sijaitsevasta kristityn pappiskuninkaan Johanneksen valtakunnasta.

Huhujen mukaan kyseessä oli mahtava valtakunta, ja monet retkikunnat lähetettiin etsimään sitä. Paavi Aleksanteri III lähetti maahan kirjeen. Hän ei saanut vastausta, mutta ristiretkien yhteydessä väitettiin, että myös pappiskuningas olisi ollut lähestymässä Pyhää maata tavoitteenaan tulla auttamaan taistelussa vääräuskoisia vastaan.

8. Shambhala

Shambhala oli mystinen kuningaskunta Aasian sisäosissa. Kyseessä oli buddhalainen yhteisö, jonka jäsenet olivat saavuttaneet korkeimman valaistuksen ja sisäisen rauhan. Tarinat Shambhalasta ovat antaneet vaikutteita moniin uskomuksiin niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Shambhala on innoittanut myös kirjailijoita ja mystikkoja.

Lähde: Nationalencyklopædien