Sotheby's/National Archives of Canada
Franklinin retkikunta, Francis Crozier, HMS Terror

14 valokuvaa tuhoon tuomituista tutkimusmatkailijoista löydettiin

Francis Crozier ja 13 muuta upseeria poseerasivat valokuvissa muutama päivä ennen kohtalokasta Franklinin tutkimusretkeä. Kukaan heistä ei palannut matkalta takaisin. Kuvat tuhoon tuomituista miehistä on nyt löydetty uudelleen.

Francis Crozier ja 13 hänen upseerikollegaansa poseerasivat eräänä päivänä toukokuun puolivälissä vuonna 1845 valokuvaa varten retkikunta-alus HMS Erebusilla. Se oli sekä ensimmäinen että viimeinen kerta, kun miehistä otettiin valokuvia.

Kolme päivää myöhemmin he purjehtivat Franklinin retkikunnan jäseninä luoteeseen siinä toivossa, että löytäisivät Luoteisväylän – Amerikan mantereen pohjoisosat ohittavan merireitin.

Kukaan heistä ei selvinnyt matkasta.

Kivikasojen alle kätkettyjen muistiinpanojen kaltaiset löydöt osoittavat, että retkikunnan kaksi alusta, Erebus ja Terror, olivat kiinni jäässä Kanadan rannikon pohjoispuolella. Seuraavina vuosina kaikki miehistön jäsenet kuolivat oletettavasti nälkään ja kylmyyteen.

Sanomalehdet painoivat [tutkimusmatkailijoiden] valokuvista tehtyjä puupiirroksia (https://historianet.fi/tutkimus/tutkimusmatkat/11-kuuluisaa-tutkimusmatkailijaa), kun retkikunnan kohtalo selvisi.

Alkuperäisiä kuvia pidettiin kuitenkin pitkään kadonneina, kunnes retkikunnan johtajan Sir John Franklinin jälkeläinen luovutti vastikään täydellisen kuvasarjan huutokauppatalo Sotheby'sille.

Kuvat 14 upseerista ovat daguerrotypioita eli varhaisia valokuvia, jotka otti valokuvaaja Richard Beard. Hän avasi vuonna 1841 Lontoossa maailman ensimmäisen valokuvausstudion.

Beard valmisti kaksi sarjaa kopioita. Toista – ja toistaiseksi ainoaa tunnettua sarjaa – säilytetään Scott Polar Research Institutessa, mutta se ei ole täydellinen. Muun muassa kapteeni Crozierin kuva puuttuu.

Franklinin retkikunta, miehistö, Luoteisväylä

Muotokuvissa on 14 Franklinin retkikunnan 129 jäsenestä. Sir John Franklin näkyy keskellä toisessa rivissä. Crozierin kuva on hänen oikealla puolellaan.

© Sotheby's & National Archives of Canada

Retkikunta päätyi kuolemanmarssille

Crozierilla oli tärkeä rooli retkikunnassa, sillä Franklinin kuoleman jälkeen hän johti eloonjääneiden osallistujien pyrkimyksiä löytää apua.

Miesten yritykset hakea apua muuttuivat kuitenkin kuolemanmarssiksi jään poikki.

Historioitsijat uskovat, että Crozier oli yksi retkikunnan viimeisistä eloonjääneistä, sillä hän menehtyi vuonna 1848.

Sotheby'sissa Lontoossa myynnissä olevia valokuvia koristaa upseerien univormunappien, olkavarsien ja hattujen kultaus.

Kuvien arvoksi on arvioitu 150 000–200 000 puntaa, mikä vastaa 175 000–235 00 euroa.