Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

11 kuuluisaa tutkimusmatkailijaa

Marco Polo, Kristoffer Kolumbus ja monet muut tutkimusmatkailijat avasivat tien uusille mantereille ja tuntemattomille seuduille. Useita vuosiakin kestäneillä retkillään he löysivät niin uusia eläin- ja kasvilajeja kuin satumaisia luonnonrikkauksiakin.

Uteliaisuus sai pelottomat tutkimusmatkailijat menneinä vuosisatoina uhmaamaan luonnonvoimia ja lähtemään maapallon kaukaisimpiin kolkkiin. He kartoittivat vaikeapääsyisiäkin alueita ja kohtasivat kansoja, joista ei länsimaissa ollut aiemmin tiedetty mitään.

Ohessa esitellään lyhyesti 11 tunnetuinta löytöretkeilijää.

© Wikimedia Commons

1. Hanno Merenkulkija (eli vuoden 500 eaa. vaiheilla)

Karthagosta kotoisin ollut Hanno tutki Afrikan pohjois- ja luoteisrannikkoa. Joidenkin kertomusten mukaan hän kävi Keski-Afrikassa asti, mistä hän toi mukanaan ensimmäisiä tunnettuja kuvauksia gorilloista.

© Rvalette / Wikimedia Commons

2. Pytheas (noin 380 eaa. – 310 eaa.)

Kreikkalainen Pytheas oli kotoisin Kreikan siirtokunnasta Massiliasta (nykyisestä Marseillesta). Etelä-Ranskasta matkaan lähtenyt Pytheas purjehti ensimmäisenä Britteinsaarten ympäri. Hän tutki myös nykyisen Saksan alueita.

3. Marco Polo (1254–1324)

Venetsialainen Marco Polo matkusti Silkkitietä pitkin Kiinaan ja tutki vuosien ajan Kiinaa ja monia Länsi-Aasian seutuja.

© Wikimedia Commons

4. Kristoffer Kolumbus (1451–1506)

Kolumbus saapui Uuteen maailmaan vuonna 1492. Hän teki useita tutkimusmatkoja Karibian alueella, mutta Pohjois-Amerikan mantereelle hän ei astunut jalallaankaan.

© Library of Congress

5. Vasco da Gama (1469–1624)

Lukuisia tutkimusmatkoja tehneen portugalilaisen Vasco da Gaman saavutuksiin kuuluu muun muassa se, että hän purjehti ensimmäisenä Afrikan eteläpuolitse Intiaan.

© Shutterstock

6. Fernão de Magalhães (1480–1521)

Magalhães ja hänen retkikuntansa purjehtivat ensimmäisinä maapallon ympäri. He olivat myös ensimmäisiä eurooppalaisia, jotka näkivät Tyynenmeren. Heidän sinne saapuessaan oli epätavallisen tyyni päivä, jonka vuoksi meri sai nykyisen nimensä. Magalhães itse ei päässyt palaamaan kotiin, sillä hänet surmattiin Filippiineillä.

© Wikimedia Commons

7. Jacques Cartier (1491–1557)

Ranskalaista Cartier'ta kiinnosti erityisesti pohjoinen suunta. Hän teki kolme matkaa Kanadaan ja kartoitti ensimmäisenä Kanadan itärannikkoa ja Saint Lawrence -joen ympäristöä.

8. Abel Tasman (1603–1659)

Alankomaalainen Abel Tasman tunnetaan muun muassa Uuden-Seelannin ja Tasmanian löytäjänä.

9. David Livingstone (1813–1893)

Skotlantilainen lähetyssaarnaaja Livingstone oli ensimmäinen eurooppalainen, joka tutustui perusteellisesti Keski-Afrikkaan. Hän myös näki ensimmäisenä eurooppalaisena putoukset, jotka sittemmin nimettiin Victorian putouksiksi.

© Bliss Brothers / Wikimedia Commons

10. Fridtjof Nansen (1861–1930)

Norjalainen napatutkija ja diplomaatti Fridtjof Nansen hiihti retkikuntansa kanssa ensimmäisenä Grönlannin mannerjäätikön yli vuonna 1888.

© Wikimedia Commons

11. Roald Amundsen (1872–1928)

Amundsen tunnetaan etelänavan valloittajana. Hän myös purjehti ensimmäisenä Luoteisväylän läpi. Amundsen katosi lento-onnettomuudessa Huippuvuorten edustalla lähdettyään pelastamaan ahdinkoon joutunutta italialaista napatutkijaa.

Lue myös:

Tutkimusmatkat

Ei mikään huijari: Marco Polo KÄVI Kiinassa

2 minuuttia
Tutkimusmatkat

Marco Polon matkakertomuksia pidettiin keksittyinä

7 minuuttia
Christopher Columbus
Tutkimusmatkat

Kristoffer Kolumbus: arvoituksellinen tutkimusmatkailija

15 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota