Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Onko Piri Reisin maailmankartta aito?

Historiantutkijat ovat ihmetelleet, miten Piri Reisin 1500-luvulla laatimassa kartassa näkyy Etelämanner, joka löydettiin vasta vuosisatoja myöhemmin.

Piri Reisin maailmankartta löydettiin ­Topkapin palatsin kirjastosta Istanbulista vuonna 1929. Kartassa on Ottomaanien valtakunnan amiraalin ja kartografin Piri Reisin nimikirjoitus ja vuosiluku 1513, ja ­Reisin muistiinpanojen mukaan kartta perustuu 20:een arabialaiseen, espanjalaiseen ja portugalilaiseen karttaan.

Piri Reisin kartassa on kuvattu melko tarkasti esimerkiksi Afrikka, Karibianmeri ja Etelä-Amerikan pohjoisosa. Sen yllättävin yksityiskohta on kuitenkin suuri eteläinen maa-alue, joka muistuttaa paikoin erehdyttävästi Etelämannerta.

Etelämanner ”löydettiin” virallisesti vasta 1700-luvulla, minkä vuoksi jotkut uskovat, että Reis tukeutui kartanteossa muinaiseen tietoon, jota eurooppalaisilla ei ollut.

Afrikka

ja sen rannikko on kuvattu kartassa tarkasti. Lisäksi Afrikka sijaitsee kartalla oikealla pituuspiirillä suhteessa Etelä–Amerikkaan

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Jotkut uskovat, että kauimpana ­etelässä näkyvä maa-alue on ­etelämanner. Joidenkin ­lähteiden mukaan alueen rannikko muistuttaa Kuningatar Maudin maata.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

Etelä-Amerikan kuvaus

perustuu Piri Reisin muistiinpanojen mukaan ­karttaan, jonka Kristoffer Kolumbus laati matkoillaan Uuteen maailmaan.

Topkapi Palace Museum & Alp Kaya/Imageselect

”Etelämantereella” oli trooppinen ilmasto

Jotkut tutkijat taas uskovat, että kartan ”Etelämanner” on oikeasti Etelä-­Amerikan eteläosa, joka on vain kuvattu kartassa virheellisesti.

1500-luvulla Etelä-Amerikkaa ei ollut vielä tutkittu tarkoin, ja Reisin lähteet ovat voineet olla epätarkkoja. Tätä käsitystä tukee sekin, että kartan Etelämanner on satoja kilometrejä liian pohjoisessa ja siitä on maayhteys Etelä-­Amerikkaan.

Lisäksi kyseisen alueen ilmasto oli Reisin mukaan trooppinen. Useimpien asiantuntijoiden mukaan Piri Reisin kartta on kyllä aito, mutta se ei kuvaa Etelämannerta.