El Dorado -myytti sai alkunsa muiscaheimon uskonnollisesta rituaalista ja levisi nopeasti espanjalaisten löytöretkeilijöiden keskuudessa.

Oliko El Dorado inkojen salainen kaupunki?

Tutkijoiden mukaan tarinoiden kultainen kaupunki El Dorado oli ehkä inkojen tarkoin vaalima salaisuus.

perjantai 2. tammikuuta 2015

Kulta-aarre kuljetettiin Paititiin

1500-luvulla espanjalaiset konkistadorit valloittivat mahtavan inkojen valtakunnan Perussa, ja vuonna 1572 enää Vilcabamban kaupunki oli valloittamatta. Espanjalaisjoukot piirittivät kaupungin, mutta kun ne tunkeutuivat sisään, kaupunki oli hylätty ja sen asukkaat olivat paenneet viidakkoon.

Osa joutui vangiksi, mutta muut pääsivät inkojen kertomusten mukaan salaiseen Paititi-nimiseen inkakaupunkiin, joka oli syvällä Brasilian viidakossa – ja veivät Vilcabamban kulta-aarteen mukanaan.

Paititi oli El Dorado

Tutkijat arvelevat että Paititi oli todella olemassa ja että se oli nimenomaan tarujen El Dorado, jota on etsitty vuosisatoja.

Vuonna 2007 joukko tutkijoita uskoi löytäneensä Paititin rauniot. Rauniot osoittautuivat kuitenkin olevan vain luonnon muovaamia kivimuodostelmia.

Lue koko juttu tarunomaisesta El Doradosta Historian numerosta 2/2015 – lataa artikkeli tästä.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...