Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Neuvostoliitto lähetti koiria avaruuteen?

Avaruuskilvan alkuaikoina Yhdysvallat testasi avaruuslentoja apinoilla, kun taas venäläiset lähettivät avaruuteen koiria. Nelijalkaisia kosmonautteja pidettiin kestävinä, ja niitä oli halpa hankkia.

Sovfoto/Getty Images

Kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto suunnittelivat 1950- ja 1960-luvuilla ihmisen lähettämistä avaruuteen, ne halusivat kokeilla ensin eläimillä muun muassa sitä, miten avaruudessa vallitseva painottomuus vaikuttaa eläviin olentoihin.

Yhdysvallat käytti koe-eläiminä apinoita, koska ne muistuttivat ihmistä, Neuvostoliitto taas koiria, koska niitä oli helppo hankkia ja ne olivat halvempia kuin apinat, joita Yhdysvallat hankki Afrikasta.

Valtaosa Neuvostoliiton avaruuskoirista oli kulkukoiria, joista karun katuelämän uskottiin tehneen kestäviä ja sitkeitä.

Koiria valmisteltiin avaruuslentoihin muun muassa pakottamalla ne olemaan paikoillaan useita päiviä ja altistamalla ne suurille kiihtyvyyksille.

Neuvostoliitto lähetti koiria avaruuteen noin 60 lennolla. Useimmat nelijalkaisista kosmonauteista palasivat onneksi elävänä takaisin.

Lue myös:

Vaaralliset tehtävät

Aleksei Leonov: Neuvostoliiton toivo kamppailussa Yhdysvaltoja vastaan

10 minuuttia
Viikingit

Ragnarök on ovella!

2 minuuttia
Tutkimusmatkat

Cook kiersi maapalloa

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota