Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Richard Bates kollegoineen on kartoittanut Pohjanmeren aaltojen alle peittynyttä Doggerlandia jo 15 vuoden ajan.

Tutkimus

Doggerland oli Pohjolan Atlantis

Tarunomainen Doggerland: Pohjanmeri on peittänyt alleen valtavan maa-alueen, jolla vielä 7 000 vuotta sitten asui kymmeniätuhansia ihmisiä.

Brittitutkijat ovat laatineet öljy-yhtiöiden mittaus­tulosten perus­teella kartan kadonneesta Doggerlandin maa-alueesta, joka vielä noin 7  000 vuotta sitten ulottui Britteinsaarilta Tanskaan asti. St. Andrews Universityn tutkijan ­Richard Batesin mukaan mittaukset osoittavat, että Doggerlandissa oli suuria ­metsiä, vuolaita jokia ja laajoja tasankoja. ”Doggerland oli Euroopan ydinaluetta, kunnes Pohjanmeren pinta alkoi ­nousta”, Bates on todennut BBC:n haastattelussa.

Mammutin kotiseutu

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että Pohjanmeren pohja on tuhansia vuosia sitten ollut kuivaa maata. Batesin ryhmä on kuitenkin päässyt ensimmäisenä hyödyntämään ­Pohjanmeren öljy-yhtiöiden meren­pohjaa kuvaavia mittaustuloksia. Niiden avulla ryh­mä on saanut melko selkeän käsityksen siitä, miltä Doggerlandissa on näyttänyt.

Alueella laidunsi ­monia ­sittemmin kadonneita eläin­lajeja, kuten mammutti. Siellä asui luultavasti myös kymmeniätuhansia ihmisiä, jotka hankkivat elantonsa keräi­lemällä ja metsästämällä. Tätä olettamusta tukevat ­lukuisat nuolenkärki- ja muut muinaisesinelöydöt.

Doggerlandista tuli Doggerin matalikko

Doggerland oli kuivaa maa­ta noin 20  000–7  000 vuotta sitten, kunnes se peittyi ­veden alle jääkauden väis­tyessä ja jää­massojen hiljalleen sulaessa. ­Viimeisenä jäljellä oli suuri saari nykyisen ­Doggerin ­matalikon ­kohdalla, ­kunnes meri lopulta peitti senkin alleen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota