hansonsauctioneers.co.uk

Nottinghamin sheriffin sormus myytiin

Kaikki Robin Hoodiin viittaava on arvossaan brittikeräilijöiden keskuudessa. Onnekas löytäjä tienasi sormuksen myynnillä kelpo summan.

Kesällä 2020 harrastelija-arkeologi löysi metallinpaljastimen avulla kultaisen sormuksen. Myöhemmät tutkimukset paljastivat, että sormus oli kuulunut Nottinghamin sheriffille. Sormus on nyt myyty.

Robin Hood -elokuvissa sheriffi on Robin Hoodin arkkivihollinen, joka ryövää armotta köyhiltä talonpojilta, mikä pakottaa Robinin varastamaan rikkailta ja antamaan köyhille. Robin Hood on keksitty hahmo, mutta Nottinghamin sheriffi oli todellisuudessa olemassa – aivan kuten kaikissa muissakin suurissa englantilaiskaupungeissa oli sheriffi.

Sormuksen kaiverruksia tutkimalla selvisi, että sormus oli kuulunut sir Matthew Jenisonille, joka oli Nottinghamin sheriffi vuonna 1683.

Sinettisormuksesta löytyi sir Matthew'n sinetti. Allekirjoitettuaan asiakirjoja hän painoi sinettisormuksellaan sinettinsä asiakirjan vahaan.

Sir Matthew'lla saattoi olla muutakin yhteistä kuuluisan Nottinghamin sheriffin kanssa kuin titteli. Asiakirjaviitteiden mukaan myös sir Matthew oli roisto – tai ainakin hän oli kuollessaan vuonna 1734 korviaan myöten veloissa.

© Thomas Hosmer Shepherd

Sormus osoittautui arvokkaaksi

Verojen keruun lisäksi sir Matthew'n tehtäviin kuuluivat paikallisen vankilan hoitaminen ja valamiesten valitseminen oikeudenkäynteihin.

Asiantuntijoiden tutkimusten jälkeen onnekas harrastelija-arkeologi sai pitää löytönsä ja päätti myydä sen huutokaupassa. Sormuksen vasarahinta kohosi noin 10 000 euroon.