Samuel Scott

Miljardien kulta-aarre nostetaan meren pohjasta

Kolumbia, Espanja ja eteläamerikkalainen alkuperäiskansa kiistelevät oikeudesta valtavaan kulta-aarteeseen. Kolumbialaiset aikovat nyt nostaa aarteen meren pohjasta.

Kun britit vuonna 1708 upottivat espanjalaisen kaljuunan San Josén, he tuskin olisivat voineet kuvitella, että hylyn ympärille kehkeytyisi suuri draama 300 vuotta myöhemmin.

San José löytyi vuonna 2015. Sen hylky lojuu 25 kilometrin päässä Kolumbian rannikolta – ja siellä on myös Espanjaan matkalla olleen laivan lasti eli 200 tonnia kultaa, hopeaa ja jalokiviä.

Seitsemän vuotta sitten aarre arvioitiin noin 900 miljoonan euron arvoiseksi, mutta Kolumbian mukaan kaljuunan lasti on jopa lähes 15 miljardin nykyeuron arvoinen.

Espanjan entinen siirtomaa valmistautuu nostamaan aarteen. Yksityisten yritysten tulee hakea Kolumbialta lupaa voidakseen tutkia merenpohjaa Cartagenan satamakaupungin edustalla.

Kolumbialaisten aie on kuitenkin saanut osakseen voimakasta vastustusta, muun muassa Espanjalta. San José kuului Espanjan niin sanottuun kultalaivastoon ja siksi aarrekin kuuluu Espanjalle, entinen siirtomaaisäntä on ilmoittanut.

Vuonna 2015 löytyi osa San Josén 64 tykistä, mikä johti aarteenetsijät hylyn jäljille.

© Credit: Woods Hole Oceanographic Institution

Intiaaniorjat louhivat hopeaa

Hylky sijaitsee Kolumbian alueilla ja Espanja vetoaa kansainvälisiin lakeihin, mutta Bolivian qhara qhara -intiaanit puolestaan ovat sitä mieltä, että heillä on moraalinen oikeus valtaosaan aarteesta.

Heidän esivanhempansa nimittäin joutuivat aikoinaan raatamaan orjuuden kaltaisissa olosuhteissa espanjalaisten hengenvaarallisissa kaivoksissa louhimassa jalometalleja.

Ei vielä tiedetä, kenelle aarre päätyy, mutta Kolumbia on joka tapauksessa ilmoittanut rakennuttavansa suuren museon, jossa aarretta esiteltäisiin.