Suurimpien punapuiden kaataminen saattoi viedä kahdelta mieheltä yli viikon, mutta se oli vaivan arvoista. Jotkut puut painoivat jopa 1 400 tonnia, ja yhdestä rungosta pystyi rakentamaan 40 suurta taloa.

Katso kuvat: Jättipuut olivat kullan arvoisia

1850-luvulla Kaliforniaan muutti lähes 400 000 uudisasukasta etsimään kultaa. Moni jäi tyhjin käsin, kun kultaa ei löytynytkään, mutta jotkut vaihtoivat alaa ja rikastuivat alkamalla myydä puutavaraa.

torstai 5. joulukuuta 2013 teksti Jeppe Nybye

Kallista puuta ei haaskattu

Etenkin yksi materiaali oli erityisen haluttua vuonna 1849 Stocktonin kaupungissa, kuten muuallakn Kaliforniassa – puu. Toiveikkaat kullankaivajat hamstrasivat puutavaraa kaivoksiaan varten eivätkä haaskanneet sitä mökin rakentamiseen. Kaupungissa oli vain kaksi puutaloa.

”Kaikki asuvat teltoissa, sillä puu on liian kallista”, eräs asukas valitti.

Onnenonkijat halusivat rikastua

Edellisenä vuonna Kaliforniasta oli löydetty kultaa, ja tuhannet ihmiset jättivät kotinsa, talonsa ja työnsä lähteäkseen erämaahan sitä etsimään. Kun Kaliforniassa vuonna 1848 oli parituhatta asukasta, niin kymmenen vuoden päästä heitä oli jo 379 000.

Puuta tuotiin ulkomailta

Hyvän puutavaran kysyntä nousi samaa tahtia, ja vaikka Yhdysvaltojen länsiosa oli metsäistä, puuta tuotiin kalliilla ulkomailta. Kalifornian mahtavia puita ei nimittäin ollutkaan niin helppo kaataa. Jättipuut, kuten punapuu ja douglaskuusi, olivat yleensä noin neljän metrin paksuisia ja saattoivat olla yli sata metriä korkeita. Lisäksi raskaiden runkojen kuljettaminen pois lähes läpipääsemättömästä metsästä oli erittäin työlästä. Jotkut neuvokkaat uudisasukkaat kuitenkin tarttuivat kirveeseen ja ryhtyivät toimeen. Osa heistä rikastui puulla, ja heitä alettiin kutsua puuparoneiksi.

Lataa koko Kalifornian kallisarvoisista puista kertova artikkeli Historian numerosta 18/2013.Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole rekisteröitynyt ja kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...