Hylky kätki valtavan aarteen

Kaivostyöläiset löysivät vuonna 2008 hylynosia, jotka herättivät arkeologien kiinnostuksen.

Bom Jesus oli hieman pienempi kuin tämä portugalilainen karakki 1500-luvulta.

© Circle of Joachim Patinir, Wikimedia

Kaivostyöläiset löysivät vuonna 2008 noin 500 vuotta vanhan hylyn, joka sisälsi kultaa ja hopeaa noin 11 miljoonan euron arvosta.

Hylky oli portugalilainen Bom Jesus, ja se löytyi Namibian rannikolta läheltä Etelä-Afrikan rajaa.

Yllättävä löytö

De Beersin timanttiyhtiön työntekijät törmäsivät puulankkuihin ja metalliosiin huhtikuussa 2008 kuivattaessaan tekolaguunia.

Alueelta oli aiemminkin löydetty hylkyjä, ja arkeologi Dieter Noli uskoi, etteivät löydöt loppuneet tähän. Monien yritysten jälkeen hän onnistui suostuttelemaan De Beersin tekemään kaivauksia alueella, mutta kaikille oli suuri yllätys, kun sieltä löytyikin hylyn osien lisäksi kultaa täynnä oleva kirstu.

Hylky ja sitä ympäröivä hiekka tutkittiin, ja esiin kaivettiin muun muassa saksalaisia kupariharkkoja, länsiafrikkalaista norsunluuta, portugalilaisia, espanjalaisia, firenzeläisiä ja venetsialaisia kulta- ja hopeakolikoita sekä aseita ja luurankoja.

Matkalla Intiaan

Portugalilaisalus oli vuonna 1533 matkalla Intiaan Francisco de Noronha kapteeninaan, kun se äkkiä katosi jäljettömiin lasteineen ja miehistöineen.

Arkeologit uskovat tietävänsä, mitä on tapahtunut:

”Laiva on purjehtinut kohti maata, kun se on osunut kariin ja alkanut vuotaa. Rahakirstu oli kapteenin hytissä, josta se on lähtenyt liikkeelle ja pudonnut meren pohjaan koskemattomana”, Noli kertoi mahdollisista tapahtumista CNN:lle.

UNESCO on julistanut hylyn suojeltavaksi kulttuuriperinnöksi ja on nimennyt sen yhdeksi kaikkien aikojan tärkeimmistä hylkylöydöistä.

Tutustu upeaan löytöön täällä:

Video