Historioitsija: Natsit kätkivät historiallisen aarteen bunkkeriinsa

Aarteenmetsästäjät ovat vuosikymmenten ajan etsineet historian suurimpiin lukeutuvaa aarretta, legendaarista meripihkahuonetta. Nyt yksi historioitsija uskoo löytäneensä aarteen kätköpaikan.

Arvokas meripihkahuone oli lahja Venäjän keisari Pietari Suurelle.

© Branson DeCou (1892–1941), Wikimedia

Toisen maailmansodan aikaisen aarteen metsästys on kenties päättynyt.

Koillis-Puolassa sijaitsevan Mamerkin museon historioitsija Bartlomiej Plebanczyk uskoo, että legendaarisen meripihkahuoneen kaikki kalleudet on piilotettu ränsistyvään bunkkeriin, joka sijaitsee Mamerkin kaupungin läheisyydessä Puolassa:

”Uskomme, että bunkkeri sisältää meripihkahuoneesta varastetut esineet ja niiden lisäksi myös muuta varastettua taidetta. Joka tapauksessa ei ole epäilystäkään siitä, että paikka on rakennettu aarteen kätkemistä varten.”

Natsit varastivat aarteet

Ainutlaatuinen meripihkahuone oli lahja Venäjän keisari Pietari Suurelle, ja se pystytettiin Pietarin lähellä sijaitsevaan Katariinan palatsiin 1700-luvulla. Huoneen koristeluun käytettiin peräti 450 kg meripihkaa sekä kultaa ja arvokkaita jalokiviä, joiden nykyarvo on yli 400 miljoonaa euroa.

Kun Saksan joukot valloittivat Neuvostoliiton toisen maailmansodan aikana, he ryöstivät huoneen ja kuljettivat varastetut esineet Königsbergiin Itä-Preussiin. Vuoden 1945 alkupuolella Hitler kuitenkin oletettavasti määräsi, että arvokkaat esineet oli siirrettävä pois, eikä niitä sen jälkeen ole löytynyt.

Tutka paljasti salaisen huoneen

Muutama vuosi sodan päättymisen jälkeen entinen saksalaisvartija kertoi nähneensä vuonna 1944, miten saksalaiset raahasivat kuorma-autosta painavan lastin nyt metsän ympäröimään bunkkeriin.

Tämä kertomus oli syynä siihen, että museo tutki saksalaisten bunkkerin hiljattain tutkan avulla. Tutkimuksessa paljastui, että rakennuksessa on tähän asti tuntematon huone, jonka koko on 3 x 1,5 metriä.

Neljän–kahdeksan viikon kuluessa museo asentaa yhteen seinään kameran. Vasta silloin saamme tietää, kätkeekö bunkkeri todellakin sisäänsä etsityn aarteen.