Nathaniel Harrington/Allen Exploration

Espanjalaislaivan hylyltä löytyi suuri kulta-aarre

Asiantuntijat luulivat, että espanjalaislaivan hylky oli ryöstetty puhtaaksi arvotavaroista, mutta sen ympäristöstä löytyikin kulta-aarre.

Useimmat asiantuntijat uskoivat, että yli 350 vuotta sitten uponnut espanjalainen galeoni Nuestra Señora de las Maravillas ja sen ympäristö oli jo aikaa sitten ryöstetty tyhjäksi kaikesta arvokkaasta.

Laiva upposi Bahaman rannikolla vuonna 1656, ja vain 45 kaikkiaan 650:stä laivalla olleesta selvisi haaksirikosta hengissä.

Vuosien saatossa sekä arkeologit että aarteenetsijät ovat käyneet hylyllä ahkerasti etsimässä laivaan lastattua kultaa ja hopeaa.

© Nathaniel Harrington/Allen Exploration

Siksi hiljattain hylyllä vieraillut retkikunta ei odottanut löytävänsä sieltä mitään kovin merkittävää.

Itse hylky olikin tyhjennetty kaikesta vähänkään arvokkaasta, mutta retkikunta löysi sitä ympäröivältä noin 13 neliökilometrin suuruiselta alueelta runsaasti kultaa, hopeaa ja koruja.

Nykyaikaiset laitteet paljastivat aarteet

Sukeltaja ja filantrooppi Carl Allenin johtama retkikunta löysi magneettisten mittauslaitteiden avulla runsaasti aivan pieniäkin metalliesineitä, jotka virtaukset olivat kuljettaneet kauas hylystä.

Mittalaitteet paljastivat kaikkiaan 8 800 esinettä, joita asiantuntijat nyt käyvät läpi.

Tähän mennessä merenpohjasta on löydetty hopeaharkkoja, kultakoruja, kolikoita, oliiviöljyruukkuja, kiinalaista posliinia, viinipulloja, miekan kahvoja sekä paljon muita esineitä, joita entisaikojen aarteenetsijät eivät olleet huomanneet.

Nyt löydetyt esineet on tarkoitus panna esille Bahamalle rakennettuun uuteen merimuseoon.