Muut sukeltajat alkoivat kopioida Deanen veljesten varusteita päästäkseen osille merenpohjan arvotavaroista.

Ensimmäiset sukeltajat löivät rahoiksi hylkyjen arvoesineillä

Englannin rantavedet olivat täynnä vanhoja hylkyjä, ja 1800-luvulla kalastajat saattoivat ansaita omaisuuksia nostamalla niistä ankkureita ja tykkejä.

Brittikalastajat löivät rahoiksi hylynetsijöinä

1800-luvun alkupuolella monet brittilakalastajat kasvattivat tulojaan etsimällä merenpohjasta hylkyjä ja arvotavaraa. Varsinkin Kentin alueella Whitstablessa asuvat kalastajat tunnettiin ahkerina hylynryöstäjinä. Myrskyn riehuessa he lähtivät pelastamaan merihätään joutuneita, ja kun myrsky laantui, kalastajat lähtivät uudestaan merelle, tällä kertaa nostamaan uponnutta lastia ja muuta laivassa ollutta tavaraa.

40 000 euroa tykistä

Varsinkin ankkurit ja tykit olivat haluttuja, sillä jo niiden pelkkä metalliraaka-aine saattoi olla omaisuuk­sien arvoinen. Kolmea tonnia painavasta tykistä saattoi saada 400 puntaa, mikä vastaa nykyrahassa yli 40 000 euroa. Usein arvotavaraa etsitiin pingottamalla kahden veneen väliin ketju ja kuljettamalla sitä pitkin pohjaa. Näin ketjuun saattoi takertua esimerkiksi ankkureita.

Sukelluskypärä muutti kaiken

Syvällä sijaitsevat hylyt olivat useimmiten tavoittamattomissa, sillä niihin pääsi käsiksi vain sukelluskellolla, jota tavallisilla hylynetsijöillä ei ollut käytössään, sillä se maksoi paljon ja painoi tonneja. Vuonna 1829 brittiläiset veljekset Charles ja John Deane kehittivät sukelluskypärän, jonka ansiosta sukeltaja pystyi kävelemään pohjassa ja tutkimaan pohjaa omin silmin. Hylkyjen paikantaminen ja nostotyö helpottuivat keksinnön ansiosta huomattavasti.

Lataa artikkeli sukelluskypärän historiasta, joka julkaistiin TK-Historian numerossa 8/2013.


Huom! Sinun pitää olla kirjautunut TK-Historia-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...