Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Niin sanottu Cheddarin mies löydettiin vuonna 1903 Lounais-Englannista Somersetista Cheddarin luolasta. Hän oli kuollut väkivaltaisesti, ja hänellä oli jonkinlainen tulehdus pään oikealla puolella. Cheddarin mies kuului kansaan, joka saapui Eurooppaan noin 14 000 vuotta sitten.

© Trustees of The Natural History Museum, London
Tiede

Uutinen: Ensimmäisillä briteillä oli tumma iho ja musta tukka

10 000 vuotta vanhan kallon tutkimus osoittaa, että varhaiset britit näyttivät toisenlaisilta kuin aiemmin on oletettu.

Britannian vanhimmalle kokonaisena säilyneelle ihmisen luurangolle – niin sanotulle Cheddarin miehelle – tehdyt dna-analyysit osoittavat, että noin 10 000 vuotta sitten eläneellä kivikauden miehellä oli tumma iho, kähärä tukka ja siniset silmät.

Tieto on hätkähdyttävä, sillä Cheddarin miestä on aiemmin pidetty vaaleaihoisena ja -hiuksisena. Tutkimuksen tekivät Lontoon luonnontieteellinen museo ja University College.

Tutkijat porasivat Cheddarin miehen kalloon kahden millin reiän ja saivat käyttöönsä pari milligrammaa luujauhoa, josta he pystyivät kartoittamaan miehen perimän.

Tumma iho paljastui tutkimuksissa

Kallo myös 3D-kuvannettiin, ja kuvien ja dna:sta saadun tiedon perusteella tutkijat pystyivät rekonstruoimaan miehen kasvot. Lisäksi dna paljasti, että miehellä oli todennäköisesti tumma iho.

Ihonvärin määrittämisessä auttoi toinen tutkimus, jonka mukaan vaalea pohjoiseurooppalainen iho syntyi vasta 6 000–10 000 vuotta sitten. Vaalea iho muodostaa tehokkaammin D-vitamiinia auringovalon vaikutuksesta kuin tumma iho.

Kun eurooppalaisten metsästäjä-keräilijöiden elämäntapa vähitellen muuttui ja he siirtyivät viljelemään maata, he eivät enää saaneet ruuastaan niin paljon D-vitamiinia kuin ennen. Sen seurauksena heille kehittyi entistä vaaleampi iho, joka muodostaa tehokkaasti D-vitamiinia auringossa.

Tutustu kuvasta Cheddarin miehen 3D-rekonstruktioon

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota