Uutinen: Ensimmäisillä briteillä oli tumma iho ja musta tukka

10 000 vuotta vanhan kallon tutkimus osoittaa, että varhaiset britit näyttivät toisenlaisilta kuin aiemmin on oletettu.

Niin sanottu Cheddarin mies löydettiin vuonna 1903 Lounais-Englannista Somersetista Cheddarin luolasta. Hän oli kuollut väkivaltaisesti, ja hänellä oli jonkinlainen tulehdus pään oikealla puolella. Cheddarin mies kuului kansaan, joka saapui Eurooppaan noin 14 000 vuotta sitten.

© Trustees of The Natural History Museum, London

Britannian vanhimmalle kokonaisena säilyneelle ihmisen luurangolle – niin sanotulle Cheddarin miehelle – tehdyt dna-analyysit osoittavat, että noin 10 000 vuotta sitten eläneellä kivikauden miehellä oli tumma iho, kähärä tukka ja siniset silmät.

Tieto on hätkähdyttävä, sillä Cheddarin miestä on aiemmin pidetty vaaleaihoisena ja -hiuksisena. Tutkimuksen tekivät Lontoon luonnontieteellinen museo ja University College.

Tutkijat porasivat Cheddarin miehen kalloon kahden millin reiän ja saivat käyttöönsä pari milligrammaa luujauhoa, josta he pystyivät kartoittamaan miehen perimän.

Tumma iho paljastui tutkimuksissa

Kallo myös 3D-kuvannettiin, ja kuvien ja dna:sta saadun tiedon perusteella tutkijat pystyivät rekonstruoimaan miehen kasvot. Lisäksi dna paljasti, että miehellä oli todennäköisesti tumma iho.

Ihonvärin määrittämisessä auttoi toinen tutkimus, jonka mukaan vaalea pohjoiseurooppalainen iho syntyi vasta 6 000–10 000 vuotta sitten. Vaalea iho muodostaa tehokkaammin D-vitamiinia auringovalon vaikutuksesta kuin tumma iho.

Kun eurooppalaisten metsästäjä-keräilijöiden elämäntapa vähitellen muuttui ja he siirtyivät viljelemään maata, he eivät enää saaneet ruuastaan niin paljon D-vitamiinia kuin ennen. Sen seurauksena heille kehittyi entistä vaaleampi iho, joka muodostaa tehokkaasti D-vitamiinia auringossa.

Tutustu kuvasta Cheddarin miehen 3D-rekonstruktioon