Uusi tutkimus pidensi nollan ikää

Vanhan matemaattisen käsikirjoituksen radiohiiliajoitus osoittaa, että yksi historian merkittävimmistä matemaattisista mullistuksista sai alkunsa jo 200-luvulla.

Ilmeisesti Silkkitien kauppiaat ovat käyttäneet Bakhshalin käsikirjoitusta laskentaoppaana.

© Courtesy of Bodleian Libraries/ University of Oxford

Oxfordin yliopiston kirjastossa on säilytetty vanhaa käsikirjoitusta vuodesta 1902 lähtien.

Käsikirjoitus koostuu 70:stä koivuntuohen palasesta.

Käsikirjoituksen materiaali ei kuitenkaan kiinnostanut tutkijoita eniten, kun se löytyi vuonna 1881 Bakhshalin kylästä nykyisestä Pakistanista.

Eniten huomiota herättivät sadat nollat, joita oli kaikkialla haalistuneissa tuohenpalasissa.

Nyt radiohiiliajoitus on paljastanut, että käsikirjoitus on peräisin noin 200-luvulta.

0 kuvattiin pisteenä

Vuonna 628 intialainen Brahmagupta järkytti aikansa matemaatikkoja, kun hän esitteli nollan itsenäisenä lukuna.

Uusi luku mullisti matematiikan, mutta nollan historia ei olekaan niin yksinkertainen. Nolla oli olemassa jo ennen Brahmaguptan aikaa – vain eri olomuodossa:

Bakhshalin käsikirjoituksessa 0 on merkitty pienin pistein, jotka toimivat ikään kuin poissaolon merkkinä, ja niitä käytettiin apuna sellaisten lukujen kuin vaikkapa 101 ja 102 merkitsemisessä.

”Nyt tiedämme, että matematiikka oli Intian niemimaalla hyvin kehittynyttä jo varsin varhain”, kertoi Marcus du Sautoy, joka toimii matematiikan professorina Oxfordin yliopistossa.

Suuri mullistus

Monilla muinaiskulttuureilla, kuten mayoilla ja babylonialaisilla, oli lukujärjestelmässä samantapaisia poissaolon osoittajia. Mutta Marcus du Sautoyn mukaan Bakshalin käsikirjoituksen nollista kehittyi myöhemmin meidän käyttämämme nolla:

”Nämä pisteet ovat se siemen, joka muutaman sadan vuoden aikana kasvoi luvuksi 0 ja aiheutti yhden suurimmista mullistuksista matematiikan maailmassa.”