NEFU
Jäätynyt karhu Siperia

Siperiasta paljastui jäätynyt muinainen karhu

Venäläiset biologit ja solututkijat ovat tutkineet 3 500 vuotta vanhaa ruskeakarhua, joka löydettiin jäätyneenä Siperiasta. Karhu on säilynyt niin hyvin, että he uskovat voivansa herättää sen henkiin kloonaamalla.

Joukko venäläisiä poromiehiä oli vuonna 2020 tokkineen Suurella Ljahovinsaarella Siperian pohjoispuolella. Ilmastonmuutoksen vuoksi alueen jääpeite on huventunut merkittävästi, ja kun miehet löysivät sulaneen jään alta paljastuneen karhun jäätyneen ruhon, he ajattelivat sen näyttävän epäilyttävän vanhalta.

Jakutskissa sijaitsevan Lazarevin mammuttimuseon biologit ja muut asiantuntijat ovat tutkineet karhua, ja he uskovat sen olevan peräti 3 460 vuotta vanha.

”Tämä on ainutlaatuinen löytö – kyseessä on ensimmäinen täysin ehjänä säilynyt muinainen ruskeakarhu”, selittää museon laboratorion johtaja Maksim Tšeprasov.

VIDEO: Tutkijat tutkivat 3 500 vuotta vanhaa ruskeakarhua

Video

Tutkijat aikovat herättää karhun henkiin

Erittäin hyvin säilyneen karhun dna-analyysi osoittaa, että se ei eroa merkittävästi samalla alueella nykyään elävistä ruskeakarhuista.

Tutkijat pyrkivät selvittämään tarkemmin, kuinka paljon muinainen karhu muistuttaa nykykarhuja. Karhu on säilynyt niin hyvin, että tutkijat toivovat voivansa aikanaan kloonata sen. Jos se onnistuu, karhu olisi ensimmäinen kloonattu muinainen eläin.

”Uskon, että voimme pian alkaa viljellä solunäytteitä, ja kun toivottavasti onnistumme onnistuneet luomaan eläviä soluja, kyseessä on historiallinen läpimurto muinaisten eläinten tutkimuksessa”, toteaa tutkimusprojektissa mukana oleva solututkija Hwang Woo-Suk.

Jäätynyt karhu Siperia

Jäätyneen karhun löytäneet poromiehet arvelivat sen kuolleen melko äskettäin, mutta arvaus osui useita tuhansia vuosia pieleen.

© NEFU