Newton pani Lontoon rikolliset kuriin

Isaac Newton tunnetaan parhaiten painovoimalain keksijänä, mutta hänestä tuli tiedeuransa jälkeen Englannin pelätyin roistojen jahtaaja.

maanantai 20. elokuuta 2012 teksti Niels-Peter Granzow Busch

1600-luvun lopulla Englannin talous oli romahtamaisillaan. Jopa kymmenen prosenttia liikkeellä olleista kolikoista oli väärennettyjä, ja keinottelijat sulattivat aitoja hopeakolikoita ja möivät niitä ulkomaille. Jotain oli tehtävä, ja pian.

Parlamentti kääntyi epätoivoissaan maan suurimpana nerona pidetyn Isaac Newtonin puoleen. Newton oli tullut tunnetuksi kaikkialla Euroopassa tieteellisestä työtään, mutta nyt hän pääsi käyttämään lahjojaan Lontoon Kuninkaallisen rahapajan johtajana.

Englannin menestynein rahanväärentäjä

Noihin aikoihin Englannin menestynein rahanväärentäjä oli William Chaloner, joka kehuskeli väärentäneensä kolikoita nykyrahassa miljoonia vastaavan summan arvosta. Chaloner ja muut Lontoon väärentäjät uskoivat rahapajan uuden johtajan olevan yhtä epäpätevä kuin tämän edeltäjät. He saivat kuitenkin pian huomata Newtonin olevan toista maata. Terävä-älyinen tiedemies ei tuntenut armoa väärentäjiä kohtaan.

Newton soluttautui Lontoon alamaailmaan

Newton kokosi nopeasti vakoojien ja tiedonantajien verkoston, joka soluttautui Lontoon alamaailmaan paljastamaan rahanväärentäjiä. Pian rahanväärentäjäjoukkio toisensa jälkeen joutuikin pois pelistä. William Chaloner uskoi kuitenkin pystyvänsä huiputtamaan Newtonia ja yritti mustata Newtonin maineen sekä muun muassa soluttaa oman miehensä Kuninkaalliseen rahapajaan.

Newton kuitenkin aavisti ansan ja pani koko vakoojakoneistonsa Chalonerin perään. Hitaasti mutta varmasti verkko Chalonerin ympärillä kiristyi, ja vuonna 1699 hänet tuomittiin rikoksistaan kuolemaan ja hirtettiin.

Lontoon rahanväärentäjien kukistaminen teki Newtonista yhden aikansa suurimmista etsivistä. Lontoon alamaailma ei ollut koskaan aiemmin kohdannut hänen kaltaistaan miestä, ja se oli täysin valmistautumaton hänen peräänantamattomuuteensa ja armottomuuteensa.

Lue lisää Newtonista etsivänä

Lue kiehtova tarina Isaac Newtonin vähän tunnetusta urasta etsivänä: Lataa TK-Historia-lehden 12/2012 artikkeli napsauttamalla alla olevaa painiketta.


Voidaksesi ladata artikkelin sinun pitää olla rekisteröitynyt sivuston käyttäjäksi. Rekisteröityminen on helppoa eikä se maksa mitään. Napsauta tästä luodaksesi profiilin.

Ehkä sinua kiinnostaa...