Muinaiset viljelijät käynnistivät globaalin lämpenemisen
Maatalouden alkaminen ei ainoastaan luonut perustaa ihmiskunnan kehitykselle, vaan siitä alkoi myös ilmaston globaali lämpeneminen, kertoo tutkimusraportti.

Maanviljely ja karjanhoito levisivät suureen osaan maapalloa pronssikaudella.
Kun kivikauden ihminen noin 11 500 vuotta sitten alkoi viljellä vehnää, herneitä ja linssejä sekä kasvattaa nautoja ja sikoja, se vaikutti maapallon ilmastoon, kertoo uusi Naturessa julkaistu tutkimus.
”Ilman varhaisen maatalouden alkamista maapallon ilmasto olisi nykyään merkittävästi viileämpi”, kertoo tutkimuksen johtaja Stephen Vavrus.
Maan sykli häiriintyi 5 000 vuotta sitten
Tutkijat vertasivat viimeisten 11 500 vuoden ilmastoa aiempiin ajanjaksoihin. Heidän laatimansa malli osoittaa, miten ilmasto noudatti miljardeja vuosia säännöllistä kiertoa, jossa jääkausia seurasivat lämpimämmät kaudet. Lämpimille kausille on ollut tyypillistä kasvihuonekaasujen suurempi määrä, joka on kuitenkin aina vähitellen laskenut.
Noin 5 000 vuotta sitten tämä ilmiö muuttui, ja hiilidioksidin eli CO2:n ja metaanin määrät ilmakehässä alkoivat nousta. Vuonna 1850 lämpötila pohjoisnavalla oli kuusi astetta korkeampi kuin samaan aikaan muina kausina.
Katso kaaviosta, miten hiilidioksin (CO2) määrä ilmakehässä on vaihdellut: