NASA/MFC

Montako natsitutkijaa lähti USA:han?

Tuhansia natsitutkijoita vietiin sodan repimästä Saksasta Neuvostoliittoon ja Yhdysvaltoihin. Wernher von Braunista tuli tärkeä osa Yhdysvaltain avaruusohjelmaa.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat ja Neuvostoliitto alkoivat kilpailla natsi-Saksan terävimmistä aivoista.

Kumpikin maa halusi saada palvelukseensa tiedemiehet ja insinöörit, jotka olivat kehittäneet Saksalle raketteja ja muuta sotateknologiaa ja tuottaneet Hitlerille edistyksellisiä aseita.

Yhdysvaltalaiset vangitsivat ja veivät kaikessa hiljaisuudessa Yhdysvaltoihin noin 1 600 saksalaista tutkijaa, joista moni oli myöhemmin mukana Yhdysvaltojen avaruusohjelmassa.

Yksi heistä oli entinen SS:n jäsen Wernher von Braun, joka oli ollut kehittämässä Saksalle pelättyä V2-rakettia. 1960-luvulla von Braunista tuli yksi Apollo-avaruusohjelman johtavista tutkijoista, ja hän auttoi viemään amerikkalaiset Kuuhun.

von Braun nousi merkittävään asemaan:

Von Braun esitteli syyskuussa 1962 presidentti Kennedylle avaruustutkimuskeskusta, jonka johtajana hän toimi.

Imageselect/Shutterstock

Wernher von Braun kuului natsipuolueeseen ja SS:ään ja oli yksi Saksan rakettikehityksen nokkamiehistä. Sodan jälkeen hänestä tuli Yhdysvaltojen rakettitutkimuksen uranuurtaja ja NASAn Marshallin avaruustutkimuskeskuksen johtaja. Hän myös oli kehittämässä V-rakettia, joka vei Apollo 11:n Kuuhun.

Imageselect/Shutterstock

Von Braun (oik.) sai Hitleriltä onnittelut sotapanoksensa vuoksi.

Imageselect/Shutterstock

Presidentti John F. Kennedy ihaili von Braunin saavutuksia ja jopa ystävystyi saksalaistutkijan kanssa.

Imageselect/Shutterstock

Varapresidentti Lyndon B. Johnson luotti von Brauniin, joka neuvoi häntä avaruuskilpaan liittyvissä asioissa. Von Braun esitti jo vuonna 1961 eli kahdeksan vuotta ennen kuulentoa, että Yhdysvaltojen pitäisi lähettää ihmisiä Kuuhun.

Imageselect/Shutterstock

Yhdysvallat yritti puhdistaa vangitsemiensa tutkijoiden maineen väittämällä muun muassa, että ”moni eturivin saksalaistutkija ja insinööri” oli tullut Yhdysvaltoihin vapaaehtoisesti työskentelemään kehnolla palkalla.

Natsi-Saksa moukaroi V2-raketeilla muun muassa Britannian siviilikohteita.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Hitlerin V2 siivitti USA:n Kuuhun

Todellisuudessa monilla tutkijoilla oli ollut tiiviit suhteet natsihallintoon. Esimerkiksi von Braun oli tiennyt keskitysleirien kauhuista, sillä hän oli itse hankkinut niiltä työvoimaa raketteja rakentamaan.

Neuvostoliitto onnistui kaappaamaan palvelukseensa noin 2 200 saksalaista tutkijaa ja insinööriä.