Vuonna 2016 skottilainen pronssikauden nainen sai punaiset hiukset ja siniset silmät. Hänen DNA:nsa kuitenkin paljasti, että hänellä olikin tumma tukka ja ruskeat silmät.

© Hew Morrison ©2016/2018 & Shutterstock

Miten tarkkoja kasvorekonstruktiot ovat?

Historiallisten henkilöiden kasvorekonstruktiot ovat yhdistelmä tiedettä ja taidetta, joten miten todenmukaisia ne oikeastaan ovat?

perjantai 16. elokuuta 2019 teksti HISTORIE

Historiallisten henkilöiden kasvojen rekonstruointi sijoittuu tieteen ja taiteen välimaastoon. 

Kallon muotojen mittauksista saadaan tosipohjaista tietoa siitä, miltä vainajan pää ja kasvot ovat voineet näyttää, mutta tarkat yksityiskohdat, kuten hiusten ja ihon väri, ovat usein esimerkiksi kirjallisiin lähteisiin ja arkeologisiin löytöihin perustuvia olettamuksia.

Ihon ja hiusten väri voidaan selvittää uusin menetelmin

Viime vuosina tutkijat ovat voineet hyödyntää DNA-analyyseja, jotka voivat paljastaa todellista tietoa myös esimerkiksi ihon ja hiusten väristä. 

Sen ansiosta nykyiset kasvojen rekonstruktiot ovat tarkempia kuin aiemmat ja entisiäkin on voitu täsmentää enemmän todellisuutta vastaa­viksi. 

Esimerkiksi erään 4 250 ­vuotta sitten eläneen skotlantilais­naisen rekonstruktiota päivitettiin vuonna 2018, kun DNA-testi paljasti hänen ihonsa, ­silmiensä ja hiustensa todel­liset värit.

Näin luodaan kasvot:

Kokeile tekniikkaa itse

Teknologia on kehittynyt jatkuvasti, niin että kasvorekonstruktiot ovat yhä tarkempia ja kasvojentunnistuskin on entistä helpompaa. 

Sinäkin voit testata kasvokuvasi perusteella, ketä tunnettua historiallista henkilöä muistutat. 

Testi on täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...