Maailman vanhimmat muumiot muuttumassa mustaksi limaksi

Yli sata ikivanhaa muumiota on vaarassa muuttua mustaksi, hyytelömäiseksi limaksi, koska ilmastonmuutos on saanut bakteerit kukoistamaan vanhojen kalmojen pinnoilla.

Musta lima leviää chinchorromuumion pinnalla San Miguel de Azapa -museossa Chilen Aricassa.

© Vivien Standen / Harvard School of Engineering and Applied Sciences

Vainajien iho kuplii elämää, asiantuntijat puolestaan repivät hiuksiaan.

Monet pohjoischileläisen Arican museon yhteensä 120 ikivanhasta muumiosta on muuttumassa hyytelömäiseksi mustaksi limaksi, koska kohonnut ilmankosteus on saanut bakteerit villiintymään.

”Paikalliset mikro-organismit voivat syödä nämä tyypit kokonaan”, sanoi Harvardin yliopiston biologi Ralph Mitchell Live Sciencelle.

Ihobakteerit iskivät heti, kun olosuhteet muuttuivat

Ralph Mitchell ja joukko muita Harvardin asiantuntijoita on tutkinut näitä yli 7000 vuotta vanhoja muumioita Tarapacán yliopiston arkeologisen museon pyynnöstä.

Tutkimuksissa selvisi, että muumioiden pergamentinohuilla ihopinnoilla on aivan tavallisia ihobakteereja, jotka villiintyivät, kun ilmankosteus kohosi alueella hiljattain.

Kosteammasta ilmasta ja bakteerien kukoistuksesta voinee syyttää ilmastonmuutosta.

Muumiot ovat peräisin Atacaman autiomaasta Pohjois-Chilestä ja Etelä-Perusta (vihreä), missä chinchorrokansa kukoisti vuosina 7000–1500 eaa. Muumioista vanhin on vuodelta 5050 eaa., ja sitä pidetään maailman vanhimpana muumiona.

Museo anoo apua Unescolta

Chileläinen museo pyrkii nyt saamaan alueen muumiot Unescon maailmanperintöluetteloon, jotta niiden konservointiin saataisiin tarvittavat resurssit.

Olennaista olisi järjestää säilytystiloihin muumioille sopiva lämpötila, ilmankosteus ja valaistus, jotta historialliset muumiot eivät sulaisi pelkiksi mustiksi hyytelömöykyiksi.