Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Listonin leikkaukset houkuttelivat usein paljon katsojia.

© Wellcome Collection & Science Museum, London
Tiede - Lääketiede

Yksi leikkaus vei hengen kolmelta

Nopeudestaan tunnetulle kirurgille Robert Listonille oli kysyntää aikana, jolloin ei tunnettu tehokkaita nukutus- tai puudutusmenetelmiä. Tosin Listonin veitsi oli joskus liiankin nopea.

Vuosina 1818–1847 ammattiaan harjoittaneen skotlantilaisen kirurgin Robert Listonin mielestä leikkauksissa tärkeintä oli nopeus.

Hänen avustajansa otti aina aikaa hänen työskennellessään, ja hänet tunnettiin siitä, että hän pystyi amputoimaan raajan jopa noin minuutissa.

Nopeaa kirurgia pidettiin osin showmiehenä, mutta hänelle oli kysyntää aikana, jolloin ei tunnettu tehokkaita nukutus- tai puudutusmenetelmiä.

Listonin leikkaukset saivat usein paljon katsojia, ja hän rakasti yleisön edessä esiintymistä. Ennen operaation alkamista hän kehotti usein myös yleisöä ottamaan aikaa, ja hänen avustajansa valvoi, että ajanotossa ei tapahtunut virheitä.

Listonin nopea veitsi ei kuitenkaan ollut aivan vaaraton, ja esimerkiksi kerran kun hänen piti amputoida potilaan jalka, hän poisti tältä myös kivekset.

Robert Liston tunnettiin ”West Endin nopeimpana veitsenä”, sillä hän pystyi amputoimaan raajan alle kolmessa minuutissa.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Jalka-amputaatio vei katsojan hengen

Toisessa jalka-amputaatiossa kaikki meni pieleen.

Ensin Liston leikkasi potilasta kiinni pitelevältä avustajaltaan irti toisen käden sormet, ja sitten hän viilsi leikkausta valvovan vanhemman kirurgin takin liepeet heilauttaessaan veistään.

Tämä ei loukkaantunut mutta järkyttyi niin, että sai sydänkohtauksen ja kuoli. Leikkauksen jälkeen sekä sormensa menettänyt avustaja että potilas saivat kuolion haavoihinsa, ja he molemmat menehtyivät muutaman päivän kuluttua.

Lue myös:

Lääketiede

Tällainen oli ensimmäinen ambulanssi

1 minuuttia
freeman performs lobotomy
Lääketiede

Kuka teki ensimmäisen lobotomian?

2 minuuttia
Lääketiede

Top 3: Historian tappavimmat epidemiat

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota