Yksi leikkaus vei hengen kolmelta

Nopeudestaan tunnetulle kirurgille Robert Listonille oli kysyntää aikana, jolloin ei tunnettu tehokkaita nukutus- tai puudutusmenetelmiä. Tosin Listonin veitsi oli joskus liiankin nopea.

Listonin leikkaukset houkuttelivat usein paljon katsojia.

© Wellcome Collection & Science Museum, London

Vuosina 1818–1847 ammattiaan harjoittaneen skotlantilaisen kirurgin Robert Listonin mielestä leikkauksissa tärkeintä oli nopeus.

Hänen avustajansa otti aina aikaa hänen työskennellessään, ja hänet tunnettiin siitä, että hän pystyi amputoimaan raajan jopa noin minuutissa.

Nopeaa kirurgia pidettiin osin showmiehenä, mutta hänelle oli kysyntää aikana, jolloin ei tunnettu tehokkaita nukutus- tai puudutusmenetelmiä.

Listonin leikkaukset saivat usein paljon katsojia, ja hän rakasti yleisön edessä esiintymistä. Ennen operaation alkamista hän kehotti usein myös yleisöä ottamaan aikaa, ja hänen avustajansa valvoi, että ajanotossa ei tapahtunut virheitä.

Listonin nopea veitsi ei kuitenkaan ollut aivan vaaraton, ja esimerkiksi kerran kun hänen piti amputoida potilaan jalka, hän poisti tältä myös kivekset.

Robert Liston tunnettiin ”West Endin nopeimpana veitsenä”, sillä hän pystyi amputoimaan raajan alle kolmessa minuutissa.

© George Eastman Museum/Wikipedia

Jalka-amputaatio vei katsojan hengen

Toisessa jalka-amputaatiossa kaikki meni pieleen.

Ensin Liston leikkasi potilasta kiinni pitelevältä avustajaltaan irti toisen käden sormet, ja sitten hän viilsi leikkausta valvovan vanhemman kirurgin takin liepeet heilauttaessaan veistään.

Tämä ei loukkaantunut mutta järkyttyi niin, että sai sydänkohtauksen ja kuoli. Leikkauksen jälkeen sekä sormensa menettänyt avustaja että potilas saivat kuolion haavoihinsa, ja he molemmat menehtyivät muutaman päivän kuluttua.