Ranskalaislääkärit raivostuivat
Englantilaisten tuohtumus oli kuitenkin pientä verrattuna vastustukseen, jota Denys sai osakseen Pariisissa.
Vastustus ei suinkaan johtunut kokeiden vaarallisuudesta; lääkärit saivat porata potilaidensa kalloa, suorittaa keisarileikkauksia ja poistaa virtsakiviä steriloimattomilla instrumenteilla ilman nukutusta, vaikka potilaat usein kuolivatkin toimenpiteiden seurauksena.
Ranskan johtavat lääkärit kauhistelivat Denys’n kokeita, sillä he pelkäsivät niiden johtavan ihmisten ja eläinten sekasikiöiden syntyyn.
Lisäksi veri oli pyhää ja verensiirto siten jumalanpilkkaa ja rienausta. Denys’n kokeista oli tehtävä loppu, ja hänen kollegansa odottivat valppaina sopivaa tilaisuutta.
Denys vähät välitti kritiikistä ja jatkoi pahennusta herättäviä kokeilujaan. Ajoittain hän havaitsi potilaillaan selittämättömiä reaktioita verensiirron jälkeen, mutta yhtä jo ennestään hyvin sairasta potilasta lukuunottamatta kaikki hänen potilaansa jäivät henkiin.
Vuonna 1668 hän sai kuulla 34-vuotiaasta mielisairaasta miehestä nimeltä Antoine Mauroy, joka käyttäytyi väkivaltaisesti ja kuljeskeli alastomana Pariisin kaduilla. Denys etsi Mauroyn käsiinsä aikeenaan siirtää tähän vasikan verta.
Ajan uskomuksen mukaan veri kuvasti ihmisen sielua, ja Denys uskoi voivansa laannuttaa mielipuolen raivon korvaamalla tämän ”pahan” veren lauhkean vasikan ”hyvällä” verellä.
Niinpä Denys valutti reilusti verta Mauroyn käsivarresta ja pumppasi tilalle vasikan verta. Mitään ei tapahtunut.
Denys toisti kokeen parin päivän kuluttua, ja tällä kertaa potilas reagoi selvästi.
”Kun veri virtasi hänen suoniinsa, hänen käsivartensa ja kainalonsa alkoivat lämmetä, hänen sydämensä alkoi hakata kiivaammin ja hänen kasvoilleen nousi hiki”, Denys kirjoitti. Hänen kuvaamansa ilmiö tunnetaan nykyisin nimellä hemolyyttinen reaktio, ja se voi johtaa jopa potilaan kuolemaan.
Parin päivän kuluttua Mauroyn vointi oli kohentunut niin, että hän pystyi palaamaan kotiinsa. Sitten hän yhtäkkiä kuoli.
Denys'n vastustajille Mauroyn kuolema oli onnenpotku. Mauroyn vaimo Perrine syytti Denys’tä miehensä kuolemasta.
Oikeudenkäynnin kuluessa kävi kuitenkin ilmi, että hän oli itse myrkyttänyt miehensä arsenikilla.
Perrine Mauroy myönsi oikeudessa tavanneensa vähän ennen miehensä kuolemaa lääkärin, joka oli luvannut hänelle paljon rahaa, jos hän myrkyttäisi miehensä ja syyttäisi Denys’tä murhasta.
Toinen todistaja kertoi lääkärin luvanneen hänelle 12 kultakolikkoa, jos hän vannoisi Mauroyn kuolleen verensiirtoon. Denys vapautettiin syytteistä.