Syöpä oli harvinainen muinaisihmisillä

Tutkimalla vanhoja lääketiedettä käsitteleviä kirjoituksia ja egyptiläisiä ja eteläamerikkalaisia muumioita on saatu selville, ettei syöpä juuri vaivannut muinaisia ihmisiä.

Satojen muumioiden tutkimuksissa on selvitetty entisaikojen ihmisten kuolinsyitä.

Syöpä oli lähes tuntematon muinaisilla ihmisillä, väittää tutkijaryhmä perehdyttyään vanhoihin lääketieteellisiin teksteihin ja satoihin egyptiläisiin ja eteläamerikkalaisiin muumioihin.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että syöpä ei ole luonnollisesti esiintyvä sairaus vaan ihmiskunnan oman toiminnan aiheuttama. Tätä tulkintaa tukee esimerkiksi se, että syöpien määrä lisääntyi voimakkaasti teollistumisen alussa 1700-luvulla.

”Teollisissa yhteiskunnissa syöpä on ohittanut sydän- ja verisuonitaudit kuolinsyynä, mutta ennen vanhaan syövät olivat erittäin harvinaisia”, kertoo tutkija Rosalie David. Hän on vakuuttunut, että syövät johtuvat nykyihmisten elämäntavoista sekä teollisuuden saasteista.

Nykyään syöpä on taustalla lähes joka kolmannessa kuolemassa länsimaissa, mutta sadoista tutkituista muumioista vain yhdellä oli syövän merkkejä. Tutkimuksen toivotaan valaisevan syövän syntymekanismeja ja edistävän uusien hoitomuotojen kehittämistä.