Shutterstock

Ruton leviämisvauhti kiihtyi 300 vuodessa

Kattava brittitutkimus osoittaa, että rutto pääsi leviämään entistä nopeammin keskiajan jälkeisessä Lontoossa.

Kanadalaisen McMasterin yliopiston tutkimuksen mukaan rutto levisi Lontoossa noin neljä kertaa nopeammin 1600-luvulla kuin 1300-luvulla, jolloin ruttoa havaittiin ensi kertaa Englannissa.

Tilastotieteilijöistä, biologeista ja geneetikoista koostunut tutkijaryhmä kävi läpi kolmenlaisia kirjallisia lähteitä: testamentteja, kirkonkirjoja ja lontoolaisviranomaisten pitämiä kuolintilastoja.

Rutto tappoi miljoonia

Testamentit paljastivat leviämisvauhdin

Lontoossa ei pidetty kuolemista kirjaa ennen vuotta 1538. Selvittääkseen ruton leviämisnopeuden 1300-luvulla tutkijat vertasivat rekisteröityjen kuolintapausten määrää ihmisten tekemien testamenttien määrään 1600-luvun ruttoepidemian aikaan.

Luvut kävivät käsi kädessä, joten siksi tutkijat päättivät selvittää testamenttien määrää 1300-luvulla. Tulos oli selvä:

1300-luvun Lontoossa tautitapausten määrä kaksinkertaistui 43 päivässä, kun taas 1600-luvun epidemian aikaan sama tapahtui vain 11 päivässä.

Tutkijat arvelevat, että Lontoon kasvanut asukastiheys, heikommat elinolot ja kylmempi sää vaikuttivat leviämisnopeuden kasvuun.