Palsamointi opetti anatomiaa egyptiläisille lääkäreille
Faraoiden Egyptin lääkärit pystyivät hoitamaan mitä moninaisimpia vaivoja palovammoista luunmurtumiin, ja heidän maineensa kiiri kauas. Lääkärien osaaminen perustui palsamointiin ja kirjoitustaitoon – sekä taikauskoon.

Muinaisen Egyptin lääkärit taisivat luonnonlääkinnän salat ja osasivat hoitaa mitä moninaisimpia vaivoja.
”Sekoitetaan siansilmä, antimonia, punaokraa ja hieman hunajaa ja kaadetaan seos potilaan korvaan, niin hän paranee.”
Näin hoidettiin sokeutta faraoiden ajan Egyptissä. Nykylääkäreistä noin 3 500 vuotta vanha hoito-ohje saattaa kuulostaa epäilyttävältä, mutta omana aikanaan egyptiläiset lääkärit olivat tunnettuja taidoistaan.
Egyptiläisten lääkärien maine levisi niin laajalle, että naapurivaltioiden kuninkaat kutsuivat usein Egyptistä lääkärin apuun, kun he itse tai joku heidän perheestään sairastui.
Kreikkalainen historioitsija Herodotos vieraili Egyptissä 400-luvulla eaa. ja kirjoitti matkansa jälkeen, että Persian kuningas Kyyros oli pyytänyt farao Amasista lähettämään hänelle parhaan silmälääkärinsä.
Jo vuoden 700 eaa. tienoilla kreikkalainen runoilija Homeros kuvaili Egyptiä maaksi, ”jossa hedelmällinen maaperä tuottaa hoitavia kasveja, monenlaisia lääkeyrttejä ja lukemattomia myrkyllisiä kasveja”, ja jossa ”kaikki tietävät lääketieteestä enemmän kuin ihmiset muissa maissa”.
Kuolleet auttoivat eläviä
Egyptiläisten etumatka muunmaalaisiin lääkäreihin nähden perustui pitkälti egyptiläisten tapaan palsamoida vainajat.
Muissa kulttuureissa ruumiiden leikkelyä pidettiin tabuna ja kuolleet joko haudattiin tai poltettiin, kun taas Egyptissä ruumiit avattiin ja sisäelimet poistettiin ennen palsamointia.
Palsamointiprosessi antoi egyptiläisille ainutlaatuisen tarkan kuvan ihmiskehon anatomiasta.
Kuolleista saatu tietämys koitui elävien eduksi, sillä lääkärit hyödynsivät palsamoinnin tuottamaa mittavaa anatomiantuntemusta sairauksien diagnosoimiseen ja parantamiseen.
Palsamointiprosessin kuluessa egyptiläiset perehtyivät yksityiskohtaisesti ihmiskehon rakenteeseen.
Vainajan aivot poistettiin työntämällä sieraimen kautta kalloon pitkä koukku, jolla aivot kaavittiin nenän kautta ulos. Toimenpide edellytti vankkaa kallon rakenteen tuntemusta, ja nykyajan neurokirurgit käyttävät samaa reittiä suorittaessaan aivojen tähystysleikkauksia.
Suolet ja sisäelimet sydäntä lukuun ottamatta poistettiin nivusiin tehdyn pienen viillon kautta, minkä jälkeen ne säilöttiin ruukkuihin. Sydän jätettiin paikoilleen, sillä egyptiläiset uskoivat ihmisen sielun asuvan siellä.
Palsamoijat tunsivat kaikesta päätellen tarkoin sisäelinten sijainnin vatsa- ja rintaontelossa, ja luultavasti he myös tiesivät, mikä kunkin elimen tehtävä oli.
1600-luvulta eaa. peräisin olevasta Smithin papyruksesta käy ilmi, että muinaiset egyptiläiset tunsivat myös pulssin ja tiesivät sen yhteyden sydämeen.
Verenkierrosta egyptiläiset eivät sitä vastoin eivät ilmeisesti olleet perillä, eikä kirjoituksissa tehdä eroa verisuonten, jänteiden ja hermojen välillä.