Werner Ustorf/Alissa Eckert, Dan Higgins, MAM
Neandertalilainen, geenit, COVID-19

Neandertalilaisten geeni teki italialaisista alttiita COVID-19:lle

COVID-19:n aiheuttama massiivinen ylikuolleisuus Italian Bergamon maakunnassa järkytti maailmaa. Tutkijat löysivät nyt selityksen tragedialle, ja syy on peräisin 50 000 vuoden takaa.

Maailma seurasi kauhulla, kun armeijan kuorma-autojen kolonnat rullasivat maaliskuussa 2020 italialaisen Bergamon kaupungin kaduilla ruumisarkuilla kuormattuina.

Kuorma-autot olivat matkalla krematorioihin, jotka huolehtisivat osasta kaikkiaan tuhansista Italiaan kuukautta aiemmin iskeneen COVID-19-taudin uhreista.

Monet pitivät tätä tuomipäivän näkyä ennakkovaroituksena siitä, mitä muullekin maailmalle oli tiedossa. Aivan niin karusti ei onneksi käynyt. Tutkijat tietävät nyt, miksi uhreja kertyi juuri Pohjois-Italian kaupungissa niin paljon.

Bergamossa luvut olivat tosiaan karuja. Samannimisen maakunnan asukkaista noin 6 000 menetti henkensä COVID-19-tartunnan vuoksi. Maaliskuussa 2020 ylikuolleisuusaste oli 571 prosenttia.

Ruumishuoneet ja krematoriot olivat niin täynnä, että kuolleet oli kuljetettava pois – 70 arkkua kerrallaan armeijan kuorma-autojen saattueissa.

Muinaiset geenit kaksinkertaistivat riskin

Tragedian syyn löytämiseksi Milanon Mario Negri -instituutin tutkijat analysoivat 9 773 alueen asukkaan tietoja tavoitteenaan paljastaa geenien ja vakavan koronatartunnan riskin yhteys.

Tutkimustulokset osoittivat, että ylikuolleisuus johtui Bergamon asukkaiden kolmesta periytyvästä neandertalilaisten geenistä kromosomissa kolme.

Neandertalilaiset, geenit, Max Planck -instituutti

Neandertalilaisten geenien analyysit ovat aiemmin paljastaneet niiden yhteyden diabeteksen, maksasairauksien ja Chrohnin taudin eli ruoansulatuskanavan kroonisen tulehdustilan lisääntyneeseen riskiin.

© Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology

Geenit kaksinkertaistavat kantajansa riskin sairastua koronaan liittyvään keuhkokuumeeseen.

Analyysin mukaan tartunnan saaneille geenin kantajilla on kolminkertainen riski päätyä tehohoitoon ja vielä suurempi riski joutua hengityskoneeseen.

Tutkimuksen toteuttaneen instituutin johtaja Giuseppe Remuzzi arvioi, että noin miljoona ihmistä on vaarassa.

"Noin miljoona ihmistä kantaa neandertalilaisten geenejä maailmanlaajuisesti. Nämä ovat ehkä niitä ihmisiä, jotka kuolevat tautiin, vaikka he eivät kuuluisi muihin riskiryhmiin", Remuzzi sanoi lehdistötilaisuudessa.