Neandertalilaisten bakteerit voivat pelastaa henkiä

Uusia antibioottityyppejä tarvitaan kipeästi, ja nyt yhdysvaltalainen tutkijaryhmä kertoo, että he yrittävät kehittää niitä neandertalilaisten hampaista löydettyjen bakteerien avulla.

Neandertalinihminen
© Shutterstock

Tiedetään, että hyvä hammashygienia on tärkeää terveyden kannalta, mutta nyt näyttää siltä, että neandertalilaisten heikompi hammashygienia voi myös hyödyttää terveyttämme.

Harvardin yliopiston mikrobiomien asiantuntija Christina Warinner on löytänyt yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa yllättävän lähteen uudentyyppisten antibioottien kehittämiselle, mistä he kertovat julkaistussa tutkimuksessaan.

”Plakki on ainoa asia kehossamme, joka kovettuu koko ajan ihmisen elinaikana”, Warinner kertoo.

Tämän vuoksi plakin muodostama hammaskivi säilyttää hyvin myös bakteerien dna:ta. Tutkijat onnistuivatkin saamaan kahdentoista neandertalinihmisen hampaista dna:ta monista jo hävinneistä bakteereista, joiden avulla aletaan nyt kehittää uudentyyppisiä antibiootteja.

Tutkijat eristävät dna:ta hampaista hyödyntääkseen muinaisia bakteereja. Tarkoitus on kehittää uusia antibiootteja, joille nykyiset bakteerit eivät ole vastustuskykyisiä.

© Werner Siemens Foundation/Felix Wey

Henkien pelastajat

Nykyajan ongelma on se, että yhä useammat bakteerit muodostavat vastustuskyvyn käytössä oleville mikrobilääkkeille eli antibiooteille, minkä vuoksi joidenkin tulehdusten hoitaminen voi olla vaikeaa.

Neandertalilaisten hammaskivestä löydetyistä vanhojen bakteerien avulla voidaankin ehkä kehittää uudentyyppisiä antibiootteja, mikä voi jopa pelastaa henkiä.

Tutkijoiden huomio kiinnittyi etenkin kahteen uuteen bakteerityyppiin, joita eli noin 126 000 – 11 700 vuotta sitten. Kumpikin bakteerityyppi on ainutlaatuinen, vaikka ne muistuttavat joitakin nykyisiä bakteereja, ja tutkijat uskovat, että neandertalilaiset saivat niitä juomastaan vedestä.

”Bakteerit ovat käytännössä kaikkien antibioottiemme lähde”, Warinner toteaa. ”Emme ole pystyneet kehittämään oikeastaan juurikaan uusia antibioottityyppejä viime vuosina, ja niistä alkaa olla pian pulaa”, hän lisää.