Blodtransfusion fåreblod middelalder oplysningstid

Miten ensimmäinen verensiirto tehtiin?

Kahden pieleen menneen verensiirron seurauksena tuomioistun kielsi toimenpiteen, ja merkittävä tieteellinen läpimurto alalla tehtiin vasta vuosia myöhemmin.

Ensimmäisen dokumentoidun verensiirron ihmiselle teki Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n henkilääkäri Jean-Baptiste Denys 15. kesäkuuta 1667.

Hän antoi eräälle pojalle 250 millilitraa lampaan verta johtamalla verta eläimestä pojan suoneen hopeaputkea pitkin.

Sairas poika toipui nopeasti, ja lääkäri onnistui vielä toistamaan toimenpiteen toisella potilaalla.

Verensiirrot kiellettiin oikeudessa

Seuraavat kaksi verensiirtoa eivät kuitenkaan onnistuneet yhtä hyvin. Denysin kolmas potilas kuoli heti toimenpiteen jälkeen ja neljäs verensiirron aikana.

Tämän vaimo haastoi Denysin oikeuteen. Oikeus vapautti Denysin mutta kielsi häntä tekemästä verensiirtoja.

Seuraavina vuosina myös katolinen kirkko, Ranskan ja Britannian parlamentti ja tiedeakatemia Royal Society kielsivät verensiirron, eikä kukaan tunnustettu lääkäri tutkinut sitä 150 vuoteen.

Englantilainen Richard Lower teki verensiirron muutama kuukausi Denysin kokeiden jälkeen marraskuussa 1667:

Potilas

oli 15-vuotias poika, joka kärsi kovasta kuumeesta. Ennen verensiirtoa hänestä oli imetty verta noin kaksikymmentä kertaa verijuotikkailla.

Wellcome Images

Lammasta

pidettiin lauhkeana eläimenä, ja se valikoitui ensimmäisten verensiirtojen luovuttajaksi muun muassa siksi, että lääkärit uskoivat sen rauhallisuuden siirtyvän veren saajaan.

Wellcome Images

Veri

siirrettiin hopeaputkea pitkin. Sen päissä oli ontot höyhenet, jotka pistettiin verisuonen seinämän läpi.

Wellcome Images

Verityyppien keksiminen oli läpimurto

Nykyään tiedetään, että Denysin potilaat kuolivat siksi, ettei tuolloin tunnettu esimerkiksi veriryhmiä ja niiden merkitystä.

Ihmisen elimistön immuunipuolustus hylkii eläinten verta, ja kaksi ensimmäistä potilasta selviytyivät hengissä todennäköisesti vain siksi, että he saivat niin vähän siirtoverta.

Vasta vuonna 1901 lääkäri Karl Landsteiner keksi, että ihmisverta on kolmea tyyppiä ja että verensiirto voidaan tehdä onnistuneesti potilaan oman veriryhmän verellä.