Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mistä ”elefanttimiehen” outo ulkonäkö johtui?

Aikalaislääkärit eivät osanneet tehdä diagnoosia, mutta nykytutkimus on ehkä ratkaissut arvoituksen.

British Medical Journal/Wikimedia

Brittiläistä Joseph Merrickiä (1862–90) kutsuttiin ”elefanttimieheksi” eri puolilla hänen kehoaan olevien suurten ja silmiinpistävien epämuodostumien vuoksi.
Merrickin sairautta ei diagnosoitu hänen elinaikanaan, mutta sittemmin siitä on esitetty lukuisia teorioita.

Hänen on muun muassa epäilty sairastaneen on elefantiaasia, loismatojen aiheuttamaa tautia, joka saa usein etenkin jalat turpoamaan huomiota herättävästi.

Myöhemmin Merrickin luiden tutkimusten perusteella on päätelty, että hänellä oli Proteus-oireyhtymä. Se on harvinainen geenimutaatiosta johtuva tauti, joka aiheuttaa luiden, lihasten, ihon ja kudosten liikakasvua.

Kudosten liikakasvu lisäsi Merrickin pään painoa 9 kiloa.

© History Archive

Sairauden ensioireet ilmaantuvat usein lapsena, ja uhri kuolee nuorena – myös Merrick alkoi saada epämuodostumia kasvoihinsa kaksivuotiaana ja kuoli 28-vuotiaana.

Merrick esiintyi kummajaissirkuksissa nimellä Elefanttimies. Kun esitykset kiellettiin Englannissa, Merrick muutti vuonna 1886 London Hospitaliin, missä hän eli viimeiset vuotensa.

Hän tapasi siellä lääkäri Frederick Trevesin ja ystävystyi tämän kanssa. Trevesin kirjoitusten ansiosta Lontoon yläluokka kiinnostui Merrickistä, ja hän sai arvokkaita vieraita, kuten prinsessa – myöhempi kuningatar – Alexandran, joka lähetti Merrickille myös vuosittain joulukortin.

Lue myös:

Lääketiede

Maski on peräisin Rooman valtakunnasta

1 minuuttia
Tiede

Natsitutkijoille uusi alku Yhdysvalloissa

3 minuuttia
Kulttuuri

Elefanttimies kiehtoi ja kauhistutti

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota